Nederlanders maken nog té vaak gebruik van onbeveiligd Wi-Fi netwerk

Nederlanders maken nog té vaak gebruik van onbeveiligd Wi-Fi netwerk

16-06-2017  |  GSM Helpdesk Nederland  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk , Toestellen


Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna de helft van alle Nederlanders regelmatig gebruik maakt van een onbeveiligd Wi-Fi netwerk, met alle risico's van dien.

Verbinding maken met Wi-Fi netwerken die niet beveiligd zijn met een inlognaam en wachtwoord brengt behoorlijke risico's met zich mee. Op dergelijke netwerken wordt het internetverkeer tussen het gebruikte apparaaat en het netwerk onbeveiligd verzonden en ontvangen en kan derhalve gemakkelijk onderschept worden door kwaadwillenden in de omgeving. Wanneer onbeveiligde netwerken worden gebruikt voor bijvoorbeeld internetbankieren of andere kwetsbare of privacy gevoelige diensten, zouden kwaadwillenden inloggegevens of privacy gevoelige informatie kunnen onderscheppen. 

Volgens het CBS maken vooral jongeren tussen de 18 en 25 jaar veelvuldig gebruik van onbeveiligde Wi-Fi netwerken. Onder jongeren ligt het gebruik van onbeveiligde Wi-Fi netwerken op meer dan 70 procent. Onder volwassenen tussen de 25 en 45 jaar ligt het gebruik van onbeveiligde Wi-Fi netwerken met ruim 59 procent ook boven het landelijk gemiddelde.

Stelen, onderscheppen en zelfs aanvallen

Onbeveiligde Wi-Fi netwerken kunnen niet alleen misbruikt worden om inloggegevens te stelen of privacy gevoelige informatie te onderscheppen, maar ook om het apparaat dat verbinding legt met het Wi-Fi netwerk aan te vallen, de besmetten met virussen of malware of zelfs te hacken. Dit gebeurt regelmatig op drukke toeristische plekken zoals bijvoorbeeld luchthavens of drukke marktpleinen. Internet criminelen zijn hierdoor in staat om bijvorobeeld een bankrekening te plunderen op het moment dat ingelogd wordt op internetbankieren via een onbeveiligd Wi-Fi netwerk van een kwaadwillende.

Ook moet men zich ervan bewust zijn dat hedendaagse smartphones direct inloggen op vele diensten die staan ingesteld op het toestel, bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Snapchat, WhatsApp etc, zodra een internetverbinding beschikbaar komt. Wie verbinding maakt met een onbeveiligd Wi-Fi netwerk verstuurt dus onbewust direct loginnamen en wachtwoorden over deze netwerken.

Mobiel internet is het meest veilig

Geadviseerd wordt om alleen verbinding te maken met goed beveiligde, vertrouwde Wi-Fi netwerken en voor al het andere internetverkeer gebruik te maken van de mobiele internetverbinding. Nu sinds gisteren de roamingtarieven zijn afgeschaft kunnen Europeanen, dus ook Nederlanders en Belgen, in heel Europa mobiel internetten vanuit hun eigen databundel of tegen hun gebruikelijke nationale tarief. In tegenstelling tot internetverkeer via Wi-Fi netwerken kan mobiel internetverkeer niet afgeluisterd worden door kwaadwillenden in de omgeving.
 ;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

04-06-2018
LG G7 ThinQ
25-05-2018
Motorola Moto E5
23-05-2018
Samsung Galaxy A6
17-05-2018
Nokia 8 Sirocco


Nieuw

30-05-2018
Nokia 5.1
30-05-2018
Nokia 3.1
02-05-2018
Samsung Galaxy A6
02-05-2018
LG G7 ThinQ
19-04-2018
Motorola Moto E5