'HTC doet goede zaken met de nieuwe HTC U11'

16-06-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


De nieuwe HTC U11, het jongste paradepaardje van HTC, is onlangs in Nederland in de verkoop gegaan. Volgens HTC verkoopt het toestel beter dan haar twee voorgangers.

De verkoop van de nieuwe HTC U11 loopt zelfs zo hard dat HTC moeite heeft om aan de wereldwijde vraag naar het toestel te kunnen voldoen. HTC verwacht in juli voldoende exemplaren te kunnen produceren om aan de wereldwijde vraag te kunnen voldoen.

HTC U11
HTC U11

De verkoop van de HTC U11 loopt beter dan de verkoop van de voorgangers van het toestel, de HTC 10 en de HTC One M9, zo melden Taiwanese media. Exacte cijfers heeft HTC niet gedeeld. De verkoop wordt mede gestuwd doordat de HTC U11 goede recenties ontvangt van internationale media.

Geheel nieuw toestel

HTC is met de HTC U11 qua design een hele nieuwe weg ingeslagen. Waar voorgangers, zoals de HTC 10, de HTC One M9, HTC One M8 en de HTC One (M7) bekend stonden om hun metalen uni-body behuizing, heeft HTC deze richting nu losgelaten. Volgens HTC zijn metalen behuizingen nu standaard en niet meer zo speciaal als een paar jaar geleden. Omdat HTC naar eigen zeggen 'innovatie' wil uitstralen, is de behuizing van de HTC U11 geheel van 3D glas gemaakt. De HTC U11 is de eerste flagship smartphone van HTC die stof- en waterdicht is. Het toestel voldoet qua stof- en waterdichtheid aan de eisen die horen bij een IP67 rating.

Het 3D glas voor de behuizing is uit meerdere lagen opgebouwd. Onder invloed van het licht reflecteren deze lagen het licht ieder op een eigen manier. De kleur van de toestellen is dus ook afhankelijk van de lichtinval, wat de smartphone een bijzonder gezicht geeft.

Knijpen om te bedienen

Wat de HTC U11 bijzonder maakt is dat het toestel aanraakgevoelige zijkanten heeft. Gebruikers kunnen in de onderste helft van de twee zijkanten 'knijpen'. Hoewel het toestel niet meegeeft en dus niet fysiek ingedrukt kan worden, registreert en reageert de HTC U11 hier wel op. Afhankelijk van hoe hard geknepen wordt, start de HTC U11 bepaalde acties of applicaties op, bijvoorbeeld Google's spraakassistent Google Assistant. HTC noemt deze techniek 'Edge Sense'. Tijdens het fotograferen kan ook in de zijkanten geknepen worden, waarbij zacht knijpen zorgt voor de autofocus en hard knijpen fungeert als sluitertoets.

Specificaties in lijn met concurrenten

Qua specificaties kan de HTC U11 zich meten met andere flagship smartphones van dit moment, zoals bijvoorbeeld de LG G6, de Samsung Galaxy S8, Sony Xperia XZs en de Huawei P10. De HTC U11 heeft een S-LCD5 beeldscherm van 5,5 inch met een QHD / 2K beeldschermresolutie (1440 x 2560 pixels). Onder het beeldscherm is een vingerafdruksensor geplaatst met links- en rechts daarvan traditionele touch-sensitive toetsen. Het toestel wordt aangedreven door de snelste processor van dit moment, de Qualcomm Snapdragon 835. Daarbij beschikt het toestel over 4 GB werkgeheugen en 64 GB aan interne opslagcapaciteit.

Audio expert

Met de HTC U11 wil HTC haar oude publiek en trouwe fans uit het verleden weer terugwinnen door te focussen op de eigenschappen waar HTC van oudsher altijd voorloper op is geweest en wat voor veel mensen reden was om een smartphone van HTC te kopen. Eén van die gebieden is audio. In navolging van de front facing speakers op bijvoorbeeld de HTC One M8 en HTC One M9, is de nieuwe HTC U11 uitgevoerd met BoomSound Hi-Fi Edition speakers. Bijzonder detail is dat de hele telefoon als klankkast fungeert waardoor de HTC U11 ook in staat is om goed lage tonen (bass) weer te geven.

De HTC U11 is in staat om via compatible hoofdtelefoons en headsets 24-bit High Res audio ten gehore te brengen. Voorts is het mogelijk om een persoonlijk audio profiel in te stellen zodat muziek klinkt zoals de gebruiker het 't liefste hoort. Ondanks de stevige focus op audio is het opmerkelijk dat HTC afscheid heeft genomen van de 3,5 mm audio uitgang. Voor wie nog hoofdtelefoons of headsets heeft die op een 3,5 mm audio aansluiting aangesloten moeten worden levert HTC wel een verloopstekkertje mee die op de USB type-C aansluiting aangesloten kan worden.

Bijzondere headset standaard meegeleverd

Uiteraard levert HTC een hoogwaardige headset mee die 24-bit High Res audio ondersteunt. De headset beschikt zelfs over Active Noise Cancellation en filtert dus omgevingsgeluid weg waardoor muziek nóg beter tot haar recht komt. De techniek die HTC in de HTC U11 heeft toegepast is normaal alleen te vinden in professionele hoofdtelefoons die momenteel verkocht worden voor prijzen ver boven de 1.000 euro.

3D geluidsopname en akoestische focus

Naast de best mogelijke audioweergave is de HTC U11 ook in staat om hoge kwaliteit geluid op te nemen. De HTC U11 is uitgevoerd met maar liefst vier microfoons zodat het toestel geluid uit alle richtingen kan registreren en op die manier surround sound geluid kan opnemen. Bij de opname van bijvoorbeeld een video wordt het geluid vanuit alle richtingen geregistreerd. Tijdens het afspelen van de video hoort de gebruiker van de HTC U11 het geluid in surround sound.

Dankzij de speciale configuratie wat betreft microfoons is de HTC U11 ook in staat om akoestisch te focussen. Wanneer in een drukke omgeving tijdens het filmen ingezoomd wordt op een bepaald onderwerp, wordt de opname van het geluid ook op dat onderwerp ingezoomd en verstomt het omgevingsgeluid.

De HTC U11 heeft een 12-megapixelcamera aan de achterzijde
De HTC U11 heeft een 12-megapixelcamera aan de achterzijde

(Volgens HTC) de beste camera van dit moment

Naast audio legt HTC met de HTC U11 ook een sterke focus op de camera. Op dit gebied heeft HTC grote concurrentie van bijvoorbeeld Samsung en Google. Uit onafhankelijk metingen bleek dat de HTC 10 van vorig jaar qua camerakwaliteit zich al kon meten met de Samsung Galaxy S7 van vorig jaar. Enkel de Google Pixel scoorde in onafhankelijke tests vorig jaar beter.

Kort door de bocht kan gesteld worden dat de HTC U11 met een vergelijkbare camerasensor is uitgevoerd als de nieuwe Samsung Galaxy S8. Het betreft hier een 12-megapixelcamera met een f/1.7 lensopening die voorzien is van optische beeldstabilisatie. Net als de camera in de Galaxy S8, is ook de camera in de HTC U11 in staat om met alle individuele pixels op de sensor te focussen. Dit resulteert in een Ultraspeed Auto Focus en extra snelle HDR functie.

Dankzij de grote lensopening, en de grote pixels op de camerasensor kan de camera van de HTC U11 veel licht vangen en presteert daarmee ook onder donkere omstandigheden extreem goed. HTC belooft dat de camera van de HTC U11 dit jaar de beste smartphone camera in de markt zal zijn en derhalve de camera van de camera van de Samsung Galaxy S8 qua kwaliteit dus nog zal overtreffen. 

16-megapixel selfiecamera

Ook aan de voorzijde is de HTC U11 uitgevoerd met een bijzondere camera. Aan de voorzijde heeft HTC de smartphone voorzien van een 16-megapixel UltraPixel camera met een f/2.0 lensopening en een 150-graden groothoeklens. Ook deze camera belooft extra goed te kunnen presteren onder donkere omstandigheden.

Achterzijde van de HTC U11
Achterzijde van de HTC U11

Tot slot valt over de HTC U11 te melden dat de smartphone direct uit de doos draait op Android 7.0 Nougat waar HTC haar eigen en nieuwste versie van haar HTC Sense interface overheen heeft gezet. De HTC U11 is voorzien van een 3.000 mAh accu.

Prijs en beschikbaarheid

De HTC U11 is sinds vorige week verkrijgbaar in Nederland. Qua prijspunt zet HTC een hele goede stap. Waar HTC zichzelf voorheen altijd uit de markt prijsde, is de HTC U11 voorzien van een prijskaartje met daarop het bedrag van 749 euro. Omdat de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ dit jaar beide 100 euro duurder zijn geworden ten opzichte van de modellen uit 2016, ligt de verkoopadviepsrijs van de HTC U11 nu voor het eerst onder de verkoopadviesprijs van haar belangrijkste concurrent.

Voor zover het design, de specificaties en de ultieme prestaties op het gebied van audio en camera gebruiker al niet zouden motiveren om de HTC U11 te overwegen, helpt daar het prijskaartje nu ook voor het eerst bij. Daarmee is wellicht nu het eerste échte succesnummer van HTC sinds jaren geboren. Meer informatie en alle specificaties van de HTC U11 zijn verzameld op onze uitgebreide HTC U11 overzichtspagina.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie