OnePlus 5 manipuleert opnieuw benchmarkresultaten

OnePlus 5 manipuleert opnieuw benchmarkresultaten

21-06-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


OnePlus is wederom betrapt op het manipuleren van benchmarkresultaten. Door speciale software presteert de OnePlus 5 ogenschijnlijk veel beter dan in werkelijkheid het geval is. OnePlus wast haar handen in onschuld.

Begin dit jaar is OnePlus door de mand gevallen omdat het bedrijf benchmarkresultaten manipuleert. Smartphones van OnePlus blijken over speciale software te beschikken die een benchmark kunnen detecteren. Op het moment dat een benchmark gedraaid wordt op een OnePlus toestel gooit de smartphone alle registers open om een zo'n hoog mogelijke prestatie weg te zetten. Daarmee komen de prestaties in benchmarks niet overeen met de werkelijkheid en lijken toestellen van OnePlus veel sneller te zijn dan vergelijkbare concurrerende toestellen.

Ook de nieuwe OnePlus 5 speelt vals

Na de ontdekking werd gehoopt dat OnePlus haar leven zou beteren. Uit tests met de nieuwe OnePlus 5 blijkt echter dat dit valse hoop was. Ook de OnePlus 5 blijkt over software te beschikken die benchmarks manipuleert, ontdekte XDA Developers.

XDA Developers ontving tien dagen geleden een exemplaar van de OnePlus 5 om deze onder strikt embargo alvast te kunnen testen. Zoals gebruikelijk voert XDA Developers ook benchmarks uit om de prestaties van het toestel te kunnen vergelijken met de prestaties van andere smartphones. Doordat de OnePlus 5 de benchmarkresultaten manipuleert, kunnen de resultaten niet eerlijk vergeleken worden met andere smartphones.

Schandalig

XDA Developers waarschuwt dan ook dat consumenten eventuele benchmarkresultaten die in review of nieuwsberichten worden aangehaald niet moeten geloven. XDA Developers roept collega journalisten op geen benchmarks uit te voeren met de OnePlus 5 omdat deze geen eerlijk beeld geven van de daadwerkelijke prestaties van het toestel. Het is volgens XDA Developers erg kwalijk dat OnePlus deze vorm van manipulatie toepast, zelfs op toestellen die naar journalisten zijn gestuurd. Hiermee tracht OnePlus volgens XDA zelfs journalisten op het verkeerde been te zetten, wat een erg kwalijke zaak is.

OnePlus wast haar handen in onschuld

OnePlus heeft in een reactie haar handen letterlijk in onschuld gewassen. Volgens OnePlus zijn benchmarks er om te kunnen zien wat de maximale prestaties van een smartphone zijn. Het gebruik van de software die ervoor zorgt dat de smartphone maximaal gaat presteren in een benchmark ziet OnePlus zelf dus als legitiem. Dat de smartphone in de praktijk nooit deze prestaties levert omdat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld het uithoudingsvermogen, gaat OnePlus volledig aan voorbij.

In het verleden zijn ook andere fabrikanten betrapt op het manipuleren van benchmarks. In 2013 was dit een groot schandaal. Door alle negatieve publiciteit hebben nagenoeg alle smartphone fabrikanten benchmark manipulatie afgezworen. Dit is blijkbaar echter nog niet tot in China doorgedrongen.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie