Elk Nederlands huishouden krijgt minimaal 50 Mbps internet in 2020

Elk Nederlands huishouden krijgt minimaal 50 Mbps internet in 2020

04-07-2017  |  Martijn Kregting  |  Connectiviteit


Niet 30 Mbps, maar 50 Mbps moet de ondergrens worden voor breedbandinternet in Nederland. Vanaf 2020 moet elk huishouden in Nederland, of het nou in een grote stad is of op een achteraf gelegen boerderij - internettoegang hebben met minimaal die 50 Mbps. Dat heeft demissionair minister Kamps in een brief over de stand van zaken met betrekking tot breedbandontwikkelingen in het buitengebied aan de tweede Kamer laten weten.

 Daarmee wordt de oorspronkelijke ambitie van de Nederlansdse overheid opgeschroefd. De EU-ambities, weergegeven in de Digitale Agenda, geven aan dat de ondergrens voor breedbandinternet in 2020 op 30 mbps moet liggen. Dat kan vast breedband internet zijn, maar ook mobiel internet waarvan bijvoorbeeld met een router in huis gebruik gemaakt kan worden. In Nederland experimenteren KPN en T-Mobile al enige tijd met een dergelijk aanbod. T-Mobile brengt de dienst sinds eind 2016 uit als commercieel aanbod.

In Nederland was de overheidsdoelstelling al langer dat iedereen in 2025 toegang moet hebben tot breedband internet van minimaal 100 Mbps in 2025. Kamp vertaalt dit nu door naar een ondergrens van 50 Mbps over drie jaar. De minister wil de nieuwe ondergrens hanteren in een al aangekondigde koepelregeling voor publieke financiering door decentrale overheden voor snel internet - bijvoorbeeld provincies die publiek-private samenwerking in de aanleg van glasvezel voor buitengebieden stimuleren.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie