Eerste Kamer akkoord met uitbreiding briefgeheim

Eerste Kamer akkoord met uitbreiding briefgeheim

12-07-2017  |  de redactie  |  Achtergrond informatie , Netwerk


Briefgeheim, dat klinkt als iets ouderwets. Iets met brieven inderdaad. Maar het gold al voor post, telefonie en telegrafie (ook iets uit de oude doos). Maar wordt het uitgebreid naar alle digitale communicatie. Een goed idee zou je zeggen, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan.

Het begon dus ooit als echt briefgeheim. Dat betekent zoiets als: Het is eenieder verboden ongeopende post die niet voor hem of haar bestemd is te openen en te lezen zonder toestemming van degene aan wie de post wel gericht is. (bron: Wikipedia). Later in 1983 kwamen daar telefonie en telegrafie bij. Nu in 2017 is de volgende uitbreiding aanstaande. Het briefgeheim geldt straks ook voor digitale communicatie zoals e-mail en social media.

Maar let op: het briefgeheim is dan wel uitgebreid, het wordt de overheid ook makkelijker gemaakt dit 'telecommunicatiegeheim' te doorbreken. Het briefgeheim was al enigszins beperkt, want met toestemming van de rechter kon het al worden opgeheven, bijvoorbeeld bij opsporing van misdrijven. Maar in de nieuwe situatie is het straks niet altijd meer nodig om toestemming te krijgen van de rechter. Als er een beroep gedaan wordt op "in het belang van de nationale veiligheid", dan kan de AIVD besluiten dat het briefgeheim niet meer geldt voor bepaalde personen.

Het briefgeheim kan dus worden opgeheven. Wat nooit onder het briefgeheim zal vallen, zijn verkeersgegevens. Dat heeft niks te maken met auto's en files, maar in verkeersgegevens ligt opgeslagen wie met wie belde of appte, wanneer, hoe lang, op wat voor apparaat en vanaf welke locatie. Die informatie op zich kan al meer informatie prijsgeven, dan het telefoongesprek of de inhoud van een Whatsapp chat zelf.

Een dubbel gevoel overheerst. Uitbreiding klinkt op zichzelf goed, maar tegelijkertijd is er een flinke afzwakking en zal het gebruik van verkeersgegevens een flinke inbreuk op je privacy kunnen betekenen.

Nu zijn de Eerste- en Tweede Kamer dus akkoord. Maar omdat het een grondwetswijziging betreft, zal zowel de Eerste als de Tweede Kamer er nog een keer over moeten stemmen. Een tweederde meerderheid is dan vereist.;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

23-05-2018
Samsung Galaxy A6
17-05-2018
Nokia 8 Sirocco
06-04-2018
Sony Xperia XZ2
27-03-2018
Huawei P20 128GB