Opgelet: Bedienen en gebruiken van een telefoon in de auto nu volledig verboden

Opgelet: Bedienen en gebruiken van een telefoon in de auto nu volledig verboden

08-08-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Door een uitspraak van de Rechtbank Noord Nederland is het voortaan verboden om een smartphone te bedienen tijdens het rijden, ook al is deze in een houder geplaatst. Een automobilist die was bekeurd omdat hij zijn telefoon in een houder had geplaatst maar deze wel tijdens het rijden aan het bedienen was heeft tegen zijn bekeuring beroep aangetekend maar heeft deze zaak verloren.

De uitspraak van de Rechtbank van Noord Nederland heeft grote gevolgen voor alle verkeersdeelnemers in Nederland. Voortaan kan de politie ook het bedienen van een telefoon of smartphone die geplaatst is in een houder bestraffen met een forse bekeuring. Het vasthouden van een telefoon was al verboden. Ook slimme manieren om de telefoon niet vast te hoeven houden, bijvoorbeeld door deze onder een haarband of hoofddoek te klemmen, was al gelijk gesteld aan vasthouden.

Beroep tegen bekeuring ongegrond verklaard

Een automobilist die beroep heeft aangetekend tegen zijn bekeuring voor het gebruik van een mobiele telefoon of smartphone in de auto, heeft zijn zaak verloren. De bestuurder had zijn toestel aantoonbaar in een auto houder geplaatst. Bij het passeren van een opvallende politiewagen was de bestuurder bezig met het bedienen van zijn toestel, waarop de politie tot staandehouding overging en een proces verbaal uitschreef voor het gebruik van de telefoon tijdens het rijden.

In zijn beroep verweerde de automobilist dat hij zijn toestel niet heeft vastgehouden tijdens het rijden en er derhalve geen sprake was van een overtreding op de wegenverkeerswet. De officier van Justitie had een andere lezing en gaf aan dat de bestuurder tijdens het rijden bezig was met het bedienen van zijn telefoon en daarmee afgeleid was van het verkeer. Daardoor is een gevaarlijke situatie ontstaan. Deze gevaarzetting is door de politie gesignaleerd en vervolgens beboet.

Bedienen van telefoon in houder gelijkgesteld aan vasthouden

De kantonrechter van de rechtbank Noord Nederland is meegegaan in de lezing van de Officier van Justitie en heeft in zijn vonnis het gebruik van een telefoon die is geplaatst in een houder gelijk gesteld aan het vasthouden van een telefoon. Daarmee is nu dus feitelijk geheel verboden om nog een telefoon te gebruiken of te bedienen in de auto. Op basis van de jurisprudentie uit deze rechtszaak kunnen vanaf heden alle automobilisten die betrapt worden op het gebruik of bedienen van een telefoon, onder welke omstandigheden dan ook bekeurd worden.

Initiatieven om smartphonegebruik in het verkeer te beperken

De uitspraak valt bijna samen met de actie die door Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Samsung is opgezet om automobilisten zelf te doen inzien dat het gebruik van een telefoon in de auto onveilig is. Samsung en VVN hebben een speciale 'In-Traffic reply app' ontwikkeld die automobilisten helpen bij het verminderen van hun smartphone gebruik in de auto. De app blokkeert tijdens het rijden alle inkomende communicatie en notificaties en kan eventueel automatische reacties versturen met de mededeling dat de eigenaar van het toestel op dat moment een voertuig aan het besturen is.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

30-06-2018
Motorola Moto G6
18-06-2018
HTC U12+
10-06-2018
HTC Desire 12
10-06-2018
HTC Desire 12+
04-06-2018
LG G7 ThinQ
25-05-2018
Motorola Moto E5


Nieuw

30-05-2018
Nokia 5.1
30-05-2018
Nokia 3.1
30-05-2018
Nokia 2.1
23-05-2018
HTC U12+
02-05-2018
Samsung Galaxy A6