Openbaar Ministerie wil duidelijkheid over gebruik smartphone in een houder

Openbaar Ministerie wil duidelijkheid over gebruik smartphone in een houder

11-08-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Het Openbaar Ministerie stapt naar het gerechtshof om duidelijkheid te krijgen wat wél en wat niet toegestaan is in de auto met betrekking tot een smartphone. Eerder deze week bepaalde een kantonrechter dat het bedienen van een smartphone die is geplaatst in een houder ook gezien mag worden als 'vasthouden' en derhalve verboden is.

Eerder deze week heeft een kantonrechter van de Rechtbank Noord Nederland het bedienen van een smartphone die is geplaatst in een houder gelijkgesteld aan het vasthouden van een smartphone. Het vasthouden van een smartphone door een automobilist tijdens het rijden is verboden en kan bekeurd worden. Doordat het bedienen van een smartphone die is geplaatst in een houder nu ook gelijkgesteld is aan 'vasthouden' kan ook deze situatie beboet worden.

Door de uitspraak is er jurispredentie ontstaan op basis waarvan ook andere automobilisten bekeurd kunnen gaan worden op het moment dat zij betrapt worden op het bedienen van een smartphone die is geplaatst in een houder.

Openbaar Ministerie wil duidelijkheid

De uitspraak heeft nogal wat stof doen opwaaien omdat er nu onduidelijkheid is ontstaan wat nog wel en wat niet is toegestaan in de auto. Om die reden is het Openbaar Ministerie naar het gerechtshof gestapt. Het gerechtshof moet bepalen of de uitspraak van de kantonrechter juist is geweest of niet. Dit moet duidelijkheid scheppen of er nu ook daadwerkelijk een verbod van kracht is op het bedienen van een smartphone tijdens het rijden, ook al is deze in een houder geplaatst.

Het Openbaar Ministerie onderstreept dat het tot nu toe niet vanzelfsprekend is dat de politie het bedienen van een smartphone die in een houder is geplaatst zal beboeten. In de wegenverkeerswet is namelijk enkel een verbod van kracht op het vasthouden van een telefoon of smartphone. De politie kan altijd overgaan tot bekeuren op het moment dat er sprake is van gevaarzetting. Dit kan niet alleen onder het verbod voor het gebruik van een smartphone tijdens het rijden, maar ook onder Artikel 5 van de wegenverkeerswet, het zogenaamde 'kapstokartikel' waaraan alle gevaarzettingen opgehangen kunnen worden.
 ;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

04-06-2018
LG G7 ThinQ
25-05-2018
Motorola Moto E5
23-05-2018
Samsung Galaxy A6
17-05-2018
Nokia 8 Sirocco


Nieuw

30-05-2018
Nokia 5.1
30-05-2018
Nokia 3.1
02-05-2018
Samsung Galaxy A6
02-05-2018
LG G7 ThinQ
19-04-2018
Motorola Moto E5