Youfone mogelijk in overtreding met EU bundel

Youfone mogelijk in overtreding met EU bundel

18-08-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Diverse klanten van Youfone klagen dat de provider in hun ogen onterecht de EU Bundel in rekening brengt op het moment dat klanten in andere EU landen gebruik maken van hun telefoon. Sinds 15 juni zijn de zogenaamde 'roamingtarieven' afgeschaft en kunnen Europeanen vanuit de eigen bel, sms of databundel dan wel tegen nationale tarieven hun telefoon in andere EU landen gebruiken.

Youfone biedt voor 2 euro per dag een EU bundel aan. Met deze bundel kunnen klanten 500 minuten óf 500 SMS berichten óf 500 MB aan mobiel internet gebruiken in andere EU landen. Tot aan 15 juni was dit een interessante bundel voor klanten omdat bellen, sms'en en mobiel internetten in andere EU landen nog duurder was dan in Nederland. Sinds de definitieve afschaffing van roamingtarieven binnen de EU op 15 juni heeft deze bundel feitelijk haar waarde verloren.

Klanten die de bundel voor de afschaffing van de roamingtarieven aan hadden staan, blijken nog steeds automatisch gebruik te maken van deze bundel op het moment dat zij in het buitenland gebruik maken van hun telefoon. Daardoor wordt zelfs bij het versturen van één SMS bericht direct 2 euro in rekening gebracht voor de gehele bundel. Deze situatie is Youfone op behoorlijk wat kritiek komen te staan.

Youfone is volgens klanten in overtreding

Een klant van Youfone heeft zelfs een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM), schrijft Telecompaper. De betreffende klant is van mening dat Youfone in overtreding is ten opzichte van de nieuwe regelgeving rondom roaming. De betreffende klant stelt dat sinds 15 juni bellen, sms'en en mobiel internetten in andere EU landen even duur is als in Nederland en dat het bewust aan laten staan van deze bundel dus niet meer noodzakelijk is en enkel in het voordeel van Youfone werkt. Immer, Youfone kan direct 2 euro incasseren op het moment dat een klant in een ander EU land ook maar één seconde belt of 1 whatsappje verstuurt.

EU bundel nog steeds interessant volgens Youfone

Youfone wast haar handen in onschuld en stelt dat de bundel nog steeds interessant is voor klanten. Klanten die voor in het buitenland meer belminuten, sms berichten of dataverkeer willen hebben, zijn volgens Youfone met deze bundel goed uit. De verklaring van Youfone strookt overigens niet met het normale consumentengedrag. Doorgaans maken consumenten in het buitenland juist minder gebruik van hun toestel dan in het eigen land en zou de hoeveelheid belminuten, sms berichten en mobiel dataverkeer uit de Nederlandse bundel dus meer dan toereikend genoeg moeten zijn voor het gebruik in het buitenland.

ACM bestudeert de situatie

De ACM heeft aangegeven de klacht te bestuderen. Op basis van deze klacht kan de ACM tot onderzoek overgaan. Daarbij wordt vooral gekeken naar de vraag of Youfone de bundel automatisch aan mocht laten staan voor klanten die deze voor 15 juni hebben geactiveerd. Mocht de ACM concluderen dat er sprake is van een inbreuk op de roaming regelgeving, dan kan de ACM overgaan tot het uitdelen van boetes en / of het opleggen van een compensatieverplichting richting klanten.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

30-06-2018
Motorola Moto G6
18-06-2018
HTC U12+
10-06-2018
HTC Desire 12
10-06-2018
HTC Desire 12+
04-06-2018
LG G7 ThinQ
25-05-2018
Motorola Moto E5


Nieuw

30-05-2018
Nokia 5.1
30-05-2018
Nokia 3.1
30-05-2018
Nokia 2.1
23-05-2018
HTC U12+
02-05-2018
Samsung Galaxy A6