Google doopt Android 8.0 met naam 'Oreo'

22-08-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Google heeft tijdens de zonsverduistering in de Verenigde Staten, gisteren avond om 20:40 uur, de nieuwste Android versie uitgebracht. Zoals al bekend was draagt deze nieuwe Android versie het versienummer 8.0. Als versienaam heeft Google de naam 'Oreo' gekozen.

Met het gebruik van de merknaam 'Oreo' als versienaam voor Android 8.0 heeft Google voor de tweede keer een merknaam gekoppeld aan een Android versie. In oktober 2013 bracht Google namelijk Android 4.4 uit met de versienaam 'Kitkat', een merknaam van het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé. Overigens gaf Google destijds nog aan dat Google slechts éénmalig een merknaam zou gebruiken voor een versienaam van Android.

Nieuwe Android versie is gedoopt tot Android 8.0 Oreo
Nieuwe Android versie is gedoopt tot Android 8.0 Oreo

Het gebruik van de naam 'Oreo' voor Android 8.0 is enerzijds een verrassing maar anderzijds ook weer niet. Al in februari hintte een topman van Google op de komst van Android O. Hij duidde dit toen al met de afbeelding van een Oreo koekje. Gezien de uitspraken van Google in 2013 dat er niet nog een keer een merknaam gekoppeld zou worden aan een Android versie, werd dit door het geruchtencircuit opgepakt als een 'practical joke' om in ieder geval door te laten schemeren dat de eerste testversie van Android 8.0 op komst was. Deze verscheen namelijk kort daarna in maart.

Tot op het laatste moment heeft Google volgehouden dat de naam van de nieuwe Android versie nog niet definitief bekend was. Mogelijk heeft dit te maken met de onderhandelingen tussen Google en de Amerikaanse producent van Oreo koekjes Nabisco.

Toestellen van Google krijgen Android 8.0 Oreo als eerste

Android 8.0 Oreo zal in de komende dagen beschikbaar gaan komen als 'over the air update' voor de Google Pixel en Google Pixel XL smartphones. In de komende maanden zullen ook alle belangrijke smartphones van dit moment een update gaan krijgen naar Android 8.0 Oreo, zo heeft Google laten doorschemeren.

Appls limiteren in achtergrondverbruik

De nieuwe Android versie pakt wederom het energieverbruik van apps aan. Wanneer een app op de achtergrond nog open staat, zorgt Android 8.0 Oreo ervoor dat deze niet te veel energie kan verbruiken, bijvoorbeeld doordat de app te vaak de GPS positie opvraagt of te veel data verstuurt of ontvangt. Verder zorgt Android 8.0 Oreo voor een nóg betere beveiliging tegen malware, zo heeft Google beloofd.

Makkelijker updaten door splitsing platform

De belangrijkste wijziging die vermoedelijk in positieve zin grote gevolgen zal hebben voor toekomstige Android updates is de uitrol van het zogenaamde 'project Treble' in Android 8.0 Oreo. In dit project heeft Google het Android framework, met daarin dus het feitelijke Android besturingssysteem, losgetrokken van de zogenaamde 'Vendor Implementation'. De Vendor Implementation is een eventuele grafische schil die over het Android besturingssysteem is gebouwd zoals TouchWiz bij Samsung en EMUI bij Huawei. Fabrikanten voegen in Vendor Implementations ook eigen functionaliteiten en apps toe aan smartphones die niet standaard tot het Android besturingssysteem horen.

Door het Android Framework los te trekken van de Vendor Implementation wordt het makkelijker om toetellen van Android updates te voorzien. Immers hoeft enkel het Android Framework nog bijgewerkt te worden om een hogere Android versie te kunnen installeren. Tot op heden moesten fabrikanten van Android smartphones hiervoor ook hun Vendor Implementation geschikt maken. Dit kostte veel tijd en geld, waardoor in de praktijk veel toestellen geen updates kregen of de ondersteuning voor toestellen al snel verdween.

Notificaties zichtbaar in het menu

Andere 'grote' wijzigingen zijn dat in het hoofdmenu van smartphones die draaien op Android 8.0 Nougat zichtbaar is welke apps een notificatie hebben gegenereerd. Op het moment dat er nog notificaties openstaan voor een bepaalde app, wordt er bij het app-icoon een bolletje weergegeven. Op die manier zijn notificaties ook in het hoofdmenu te bekijken. Verder beschikt Android 8.0 Oreo standaard over de zogenaamde 'picture-in-picture' functie, waarmee bijvoorbeeld een film of video in een klein schermpje doorgekeken kan worden terwijl bijvoorbeeld een messaging of social networking app wordt gebruikt.

Beschikbaarheid van Android 8.0 Oreo

Android 8.0 Oreo is nu beschikbaar voor de Google Pixel, Google Pixel XL, Huawei Nexus 6P, LG Nexus 5X en de Google Pixel C tablet. Vooralsnog kan de nieuwe Android versie enkel als zogenaamde 'image' gedownload worden en moeten deze op de betreffende toestellen 'geflashed' worden. Google zal vermoedelijk binnen enkele dagen gaan starten met met het versturen van de zogenaamde 'over the air' update.

Smartphones van andere fabrikanten zullen vermoedelijk vanaf het vierde kwartaal van dit jaar een update naar Android 8.0 Oreo gaan ontvangen. Smartphone fabrikanten als Samsung, Huawei, HTC, Sony en LG zullen vermoedelijk in de komende dagen zelf update plannen bekend gaan maken.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie