HTC en Google praten over overname smartphonetak

HTC en Google praten over overname smartphonetak

08-09-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Volgens Chinese media zijn Google en HTC met elkaar in gesprek over de overname van de smartphonetak van HTC door Google. HTC verkeert al geruime tijd in zwaar weer door teruglopende smartphoneverkopen.

HTC wordt mogelijk deels verkocht aan Google. Volgens Chinese media zijn beide bedrijven met elkaar in onderhandeling over een overname van de smartphonetak van HTC. De divisie die zich binnen HTC bezig houdt met de ontwikkeling van Virtual Reality producten zou niet in de verkoop staan.

Geruchten dat HTC in de verkoop staat doen al geruime tijd de ronde, echter is er tot op heden nog nooit eerder zo'n concreet verhaal verschenen dat HTC in onderhandeling zou zijn met een partij die de smartphonetak zou willen overnemen. Overigens wordt een aankondiging van een eventuele overname niet voor het eind van dit jaar verwacht.

Overname logisch maar toch ook vreemd

De overname van de smartphonetak van HTC door Google is deels logisch maar deels ook vreemd te noemen. Google was eerder ook al eigenaar van een smartphonefabrikant. In 2012 kocht Google de smartphone divisie van Motorola, toen vooral vanwege het omvangrijke patent portfolio. Google had deze patenten nodig om zich te kunnen wapenen in de patentstrijd die vooral Microsoft en Apple tegen het Android besturingssysteem voerden. In 2014 werd de smartphonetak van Motorola door Google verkocht aan Lenovo.

Sinds 2014 is er overigens wel het één en ander veranderd binnen Google. Vorig jaar bracht Google namelijk haar eerste twee eigen smartphones uit in de vorm van de Google Pixel en Google Pixel XL. Deze toestellen zijn geproduceerd door HTC in opdracht van Google, maar zijn onder de Google merknaam uitgebracht. Voor kopers van de toestellen is niet zichtbaar dat de toestellen door HTC zijn geproduceerd. Daarmee heeft Google zich feitelijk ook opgeworpen als een smartphone fabrikant.

Google toestellen worden nu door derden ontwikkeld en geproduceerd

De manier waarop Google tot op heden werkte, door een zogenaamde 'OEM partner' toestellen te laten produceren, is niet vreemd in de wereld. Ter vergelijk: ook Apple laat haar iPhones door derden produceren. Het Chinese Foxcomm produceert in opdracht van Apple nagenoeg alle iPhones.

Met een eventuele overname van HTC door Google wordt Google echter een volwaardige smartphone fabrikant en zal de kans kleiner worden dat toekomstige Pixel smartphones nog door andere smartphone fabrikanten ontwikkeld en geproduceerd gaan worden. Volgens de geruchten zijn er dit jaar weer twee Pixel smartphones op komst waarvan het kleine model afkomstig zou zijn uit de fabriken van HTC en het grote model afkomstig zou zijn van LG. De aankondiging van de Google Pixel 2 en Google Pixel XL 2 wordt op 5 oktober verwacht.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie