Apple introduceert weinig vernieuwende iPhone 8 en iPhone 8 Plus

13-09-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Kan Apple nog wel innovatief en vooruitstrevend genoemd worden? Dat is de vraag die gesteld kan worden naar aanleiding van de introductie van de Apple iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Voor beide toestellen heeft Apple overduidelijk de hardware van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus gekopieerd en deze licht verbeterd.

De échte innovatie is bij Apple ver te zoeken de laatste jaren. Sinds de komst van de Apple iPhone 6 en iPhone 6 Plus in 2014 is er eigenlijk niet echt veel meer gebeurd en kon iedere opvolger als 'evolutie' gezien worden in plaats van als 'revolutie'. Met de nieuwe Apple iPhone 8 en Apple iPhone 8 Plus heeft Apple het wel heel bond gemaakt. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn deze twee toestellen hardwarematig alweer de derde 'tussenmodelen' en is de echte innovatie ver te zoeken.

Apple iPhone 8 Plus (links) en Apple iPhone 8 (rechts)
Apple iPhone 8 Plus (links) en Apple iPhone 8 (rechts)

In 2014 ging Apple eindelijk in de trend mee dat smartphones steeds groter werden. Nadat Apple jaren had vastgehouden aan smartphones met een 4 inch beeldscherm, kwam Apple - veel later dan andere smartphone fabrikanten - in 2014 met de 4,7 inch grote Apple iPhone 6 en de 5,5 inch grote Apple iPhone 6 Plus. Sindsdien is er eigenlijk niet echt meer sprake van revolutionaire ontwikkelingen bij Apple.

Derde tussenmodel, echter nu in een nieuw jasje

Na de iPhone 6 kwam in 2015 de iPhone 6S als eerste tussenmodel en presenteerde Apple vorig jaar de iPhone 7 - ondanks de nieuwe naam - als tweede tussenmodel. Wie had gehoopt dat het model van dit jaar eindelijk weer een grote stap vooruit zou zetten, komt bedrogen uit. De nieuwe Apple iPhone 8 en iPhone 8 Plus zijn namelijk evolutionaire voortborduursels op de iPhone 6, iPhone 6S en iPhone 7, echter nu in een nieuw jasje.

Wie de Apple iPhone 7 en iPhone 7 Plus van vorig jaar naast de nieuwe Apple iPhone 8 en iPhone 8 Plus van dit jaar legt, ziet uiterlijk grote verschillen. Wie echter de specificaties naast elkaar legt, ziet dat Apple de hardware van de iPhone 7 nagenoeg geheel heeft hergebruikt voor de Apple iPhone 8.

De Apple iPhone 8 en iPhone 8 Plus kunnen draadloos opgeladen worden
De Apple iPhone 8 en iPhone 8 Plus kunnen draadloos opgeladen worden

Glazen behuizing

In plaats van de metalen behuizing die afgelopen drie iPhone generaties standaard was, hebben de nieuwe iPhone 8 en iPhone 8 Plus nu een behuizing van glas. Dit maakt de toestellen - net als hun voorgangers - stof- en waterdicht maar ook geschikt voor draadloos opladen. Draadloos opladen is dan ook één van de nieuwe features van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus.

Apple gebruikt de Qi draadloze oplaadstandaard voor de nieuwe generatie iPhones. Dat betekent dat beide iPhone 8 modellen met iedere draadloze oplader die voldoet aan de Qi standaard opgeladen kan worden. Het is in positieve zin opmerkelijk dat Apple heeft gekozen voor een bestaande industriestandaard. Doorgaans komt Apple met eigen alternatieven, waardoor producten van derden niet werken.

Achterhaalde beeldschermresolutie

Op beeldschermgebied heeft Apple wat evolutionaire verbeteringen doorgevoerd. Nog steeds is de iPhone 8 voorzien van een 4,7 inch groot beeldscherm, dat naar huidige maatstaven als 'klein' betiteld kan worden. De iPhone 8 Plus heeft een 5,5 inch beeldscherm, wat vandaag de dag 'gemiddeld' te noemen is. Wel ondersteunen de beeldschermen nu 'true-tone kleurweergave'.

De resolutie van beide beeldschermen haalt het niet bij de beeldschermresolutie van veel high-end Android toestellen. De iPhone 8 heeft een pixeldichtheid van 325 pixels per inch, de iPhone 8 Plus een pixeldichtheid van 400 pixels per inch. Ter vergelijk: de Galaxy S8 heeft een pixeldichtheid van 506 pixels per inch, waardoor dit beeldscherm veel scherper is.

Nieuwe Apple A11 Bionic processor

Apple heeft de nieuwe iPhone 8 en 8 Plus uitgevoerd met de nieuwe Apple A11 Bionic processor. Deze processor is volgens Apple tot 70 procent sneller dan de Apple A10 Fusion processor die in de iPhone 7 wordt gebruikt. Technische details over de processor heeft Apple zelf niet gegeven, maar uit eerdere informatie blijkt dat de Apple A11 Bionic processor een zogenaamde 'hexa-core processor' is. De processor is namelijk opgebouwd uit een snelle dual-core processor en een energiezuinige quad-core processor en heeft daarmee zes rekenkernen.

Met de nieuwe generatie iPhones beperkt Apple voor het eerst de keuze in opslagcapaciteit. Alle drie de nieuwe iPhone modellen komen beschikbaar in een uitvoering met 64 GB en een uitvoering met 256 GB aan opslagcapaciteit. Voorheen bood Apple nog de keuze uit drie uitvoeringen. Zoals gebruikelijk ontbreekt een geheugenkaartslot en kan de de opslagcapaciteit dus niet uitgebreid worden.

De Apple iPhone 8 en iPhone 8 Plus hebben een verbeterde iSight camera
De Apple iPhone 8 en iPhone 8 Plus hebben een verbeterde iSight camera

Verbeterde iSight camera

Op cameragebied zijn enkel in de marge wat verschillen te vinden. Apple heeft de iPhone 8 uitgevoerd met een enkele 12-megapixelcamera en de Apple iPhone 8 Plus met een de dubbele 12-megapixelcamera. HIervoor zijn de cameramodules uit de Apple iPhone 7 als basis gebruikt. Naar opgaaf van Apple is de camerasensor wel groter en sneller dan in de iPhone 7, waardoor de iPhone 8 en 8 Plus in staat zijn meer licht te vangen en sneller foto's te maken. Aan de voorzijde heeft Apple dezelfde 7-megapixel frontcamera gebruikt die ook al op eerdere iPhone modellen aanwezig was.

Apple iPhone 8 Plus en Apple iPhone 8
Apple iPhone 8 Plus en Apple iPhone 8

Conclusie

Vergeleken met de Apple iPhone 7 Plus hebben de iPhone 8 en iPhone 8 Plus:

  • Een ander uiterlijk door de glazen behuizing
  • Draadloze oplaadmogelijkheid
  • Een snellere processor
  • Verbeterde iSight camera

De Apple iPhone 8 en Apple iPhone 8 Plus zullen op 15 september in de voorverkoop gaan en komen op 22 september (waarschijnlijk in kleine aantallen) in de winkels te liggen. Beide toestellen komen in een 64- en een 256 GB uitvoering op de markt. Hieronder een overzicht van alle uitvoeringen en verkoopprijzen:;

Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie
Nu verkrijgbaar

04-06-2018
LG G7 ThinQ
25-05-2018
Motorola Moto E5
23-05-2018
Samsung Galaxy A6
17-05-2018
Nokia 8 Sirocco


Nieuw

30-05-2018
Nokia 5.1
30-05-2018
Nokia 3.1
02-05-2018
Samsung Galaxy A6
02-05-2018
LG G7 ThinQ
19-04-2018
Motorola Moto E5