Heeft Google met de overname van HTC een faillisement voorkomen?

Heeft Google met de overname van HTC een faillisement voorkomen?

21-09-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Google en HTC hebben bekend gemaakt dat Google een deel van HTC overneemt voor een overnamesom van 1,1 miljard dollar. De overname geeft HTC naar eigen zeggen meer financiële ruimte. Mogelijk heeft Google HTC behoed voor een faillissement.

Met de overname van een deel van HTC heeft Google de Taiwanese smartphonemaker mogelijk behoed voor een failissement in de toekomst. HTC zat al jaren in financieel zwaar weer door de sterke concurrentie en achterblijvende verkopen.

Geruchten over de overname deden al langer de ronde. Gisteren werd bekend dat vandaag de handel in aandelen HTC stilgelegd zou worden omdat HTC belangrijk nieuws naar buiten zou gaan brengen. Dat stuwde de overnamegeruchten nog verder.

Google neemt per direct een deel van het personeel van HTC over. Het betreft een team aan vormgevers en engineers die ook betrokken zijn bij de ontwikkeling van de Google Pixel smartphones. Daarnaast krijgt Google een niet-exclusieve licentie op de meeste patenten van HTC. Voor de deal betaalt Google 1,1 miljard dollar aan HTC. Volgens HTC geeft de deal weer meer financiële ruimte aan HTC.

Pixel project is veiliggesteld

Gezien Google een deel van het personeel van HTC heeft overgenomen die specifiek betrokken is bij het Pixel project van Google, lijkt te suggereren dat Google met de overname het Google Pixel project heeft willen veiligstellen. De ingreep komt namelijk vlak voor de verwachte introductie van de nieuwe Google Pixel smartphones. Als HTC voor die tijd was omgevallen, had de introductie van de nieuwe Google Pixel smartphones mogelijk geen doorgang kunnen vinden.

HTC, afkorting voor High Tech Computer is in 1997 opgericht en focust zich al jaren op de ontwikkeling van smartphones. Tussen grofweg 2005 en 2012 ging het HTC voor de wind. HTC wist vorig decennium goede resultaten te boeken met haar Windows Mobile PDA's en smartphones en ook de eerste Android toestellen die HTC al sinds 2008 uitbrengt liepen erg goed. Vanaf 2012 begon HTC de concurrentiestrijd te verliezen. Ondanks dat de producten van HTC technisch gezien goed kunnen en konden concurreren, verloor HTC de strijd toch van Apple en Samsung.

HTC komt met nieuw flagship smartphone in 2018

HTC heeft door laten schemeren dat er - mede dankzij de kapitaalinjectie van Google - volgend jaar gewoon een opvolger zal verschijnen voor de huidige HTC U11. Dat betekent dat HTC volgend jaar een nieuwe flagship smartphone zal uitbrengen. Daarmee lijkt HTC een afgewend faillisement te willen ontkrachten. Overigens is het logisch dat HTC nu al bezig is met de ontwikkeling van haar nieuwe flagship smartphone voor 2018. Doorgaans kost de ontwikkeling van een nieuwe smartphone tussen de negen maanden en twee jaar aan tijd. Wat er gaat gebeuren met de rest van de toestellen die HTC op haar roadmap voor 2018 heeft staan is niet bekend.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie