Google Pixel 2 en Pixel 2 XL beschikken over auto-modus

09-10-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Google heeft vorige week tijdens de aankondiging van de nieuwe Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL veel details over beide toestellen vrijgegeven. Wat Google echter niet heeft verteld, maar minstens zo interessant is, is dat beide toestellen over een auto-modus beschikken.

De Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL beschikken over de app 'Pixel Ambient Services', oftewel vrij vertaald 'Pixel omgevings sevices'. Deze app zorgt ervoor dat het toestel altijd 'luistert'. Zo kan het toestel detecteren welke muziek in de omgeving van de gebruiker wordt afgespeeld, bijvoorbeeld op de radio, en geeft vervolgens weer om welke artiest en welk nummer het gaat. Dit is functionaliteit die lijk top Shazam.

Pixel Ambient Services helpt gebruikers bij beperken smartphonegebruik achter het stuur
Pixel Ambient Services helpt gebruikers bij beperken smartphonegebruik achter het stuur

De Pixel Ambient Services beschikt echter over nóg een interessante mogelijkheid. Dankzij de app zijn de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL in staat om te detecteren of de toestellen in een auto gebruikt worden. Dit detecteert de app onder andere op basis van haar sensoren, maar ook op basis van bijvoorbeeld een bluetooth verbinding met de carkit.

Gebruikers kunnen de functie in- en uitschakelen

Op het moment dat deze optie is ingeschakeld, gebruikers kunnen namelijk zelf bepalen of zij er wel of geen gebruik van willen maken, schakelt de app alle binnenkomende communicatie tijdelijk uit gedurende de autorit. Op die manier kan de automobilist ongestoord rijden en zijn focus of de weg houden.

Het gebruik van een smartphone in de auto is zowel in Europa als in de Verenigde Staten de laatste anderhalf jaar een flink punt van discussie. Amerikaanse toezichthouders hebben er bij smartphone fabrikanten op aangedrongen dat toestellen voorzien moeten gaan worden van software die ervoor zorgt dat gebruikers hun toestel niet in de auto gebruiken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat nog steeds heel veel mensen hun smartphone in de auto gebruiken of afgeleid worden door binnenkomende communicatie zoals telefoongesprekken, berichtjes of notificaties.

Smartphonegebruik achter het stuur is wereldwijd probleem

Met Pixel Ambient Services lijkt Google aan te sluiten op de wens van toezichthouders om gebruikers mogelijkheden te bieden hun smartphonegebruik achter het stuur te beperken. Vooralsnog gaat het om een vrijwillige activatie van deze functie. Gebruikers van smartphones kunnen de functie namelijk zelf nog uitzetten, bijvoorbeeld in het geval als zij als bijrijder in een auto zitten.

De naam van de app, 'Pixel Ambient Services' suggereert dat deze app vooralsnog enkel bedoeld is voor de Pixel smartphones van Google en nog geen standaard onderdeel van Android is. Overigens zijn er al diverse vergelijkbare apps. Zo bracht Samsung eerder dit jaar de app 'In-traffic reply' uit, die de automobilist ook helpt bij het beperken van het smartphonegebruik achter het stuur. Deze app is beschikbaar voor alle Android smartphones en wordt nu standaard op alle Samsung toestellen voorgeïnstalleerd.

Via
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie