'OnePlus smartphones schenden privacy gebruikers'

'OnePlus smartphones schenden privacy gebruikers'

11-10-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Beveiligingsonderzoeker Chris D. Moore heeft ontdekt dat OnePlus smartphones een behoorlijke inbreuk maken op de privacy van haar gebruikers. Toestellen blijken veel meer persoonlijke informatie door te sturen naar OnePlus dan wenselijk geacht wordt.

Chris D. Moore onderwierp een OnePlus 2 aan een uitgebreid onderzoek waarbij alle verbindingen die het toestel legt en alle data die wordt verstuurd werd geregistreerd. Chris D. Moore ontdekte dat de OnePlus 2 verbinding maakt met een Amazon AWS server in de Verenigde Staten om veel gebruikersdata van het toestel te versturen.

Uit nadere analyse blijkt dat de OnePlus 2 veel informatie over het toestel en over het gebruik upload naar deze servers. Zo wordt het IMEI nummer (het unieke serienummer van het toestel) en MAC adressen (de serienummers van chips voor draadloze connectiviteit zoals Wi-Fi, bluetooth en mobiele netwerken) doorgestuurd naar OnePlus. Ook namen van mobiele netwerken en Wi-Fi netwerken waarmee de OnePlus 2 verbonden is worden gedeeld met OnePlus.

Inbreuk op privacy omdat data herleidbaar is naar de gebruiker

Verontrustender is dat de OnePlus 2 ook informatie deelt over welke apps gebruikt worden en wanneer deze apps worden geopend en worden afgesloten, deze data wordt in combinatie met exacte tijdstippen én de unieke serienummers van het toestel verzonden naar OnePlus, waarmee OnePlus dus feitelijk in staat is om precies te zien wat een gebruiker van een OnePlus smartphone met zijn toestel doet. Daarmee overtreedt OnePlus de privacy wetgeving.

Bedrijven mogen gebruikersdata verzamelen, zolang deze data geanonimiseerd is en niet terug herleidbaar is naar de gebruiker. Omdat OnePlus smartphones alle data in combinatie met het unieke serienummer van smartphones versturen, kan OnePlus opgebruikersniveau zien wat iemand met zijn toestel doet of heeft gedaan.

Voor service en opsporing van bugs

OnePlus heeft bevestigd dat het bedrijf toestellen rapportages laat doen. Volgens OnePlus zijn deze gegevens nodig om klanten bij problemen te kunnen helpen. Ook gebruikt OnePlus deze rapportages om bugs op te sporen die middels updates verholpen kunnen worden. Hoewel Chris D. Moore enkel de OnePlus 2 heeft onderzocht, sturen vermoedelijk alle OnePlus smartphones, dus ook de recentere OnePlus 3, OnePlus 3T en OnePlus 5, deze data naar OnePlus.

Uit onderzoek blijkt dat de app 'OnePlus System Service' verantwoordelijk is voor het delen van alle data met OnePlus. Deze app kan niet verwijderd worden omdat het een standaard onderdeel is van het besturingssysteem op OnePlus smartphones. De app kan wel uitgeschakeld worden, maar start zichzelf iedere keer weer opnieuw op zodra een OnePlus smartphone opnieuw wordt opgestart.
 


Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie