Vreemdgangers kunnen ontmaskerd worden via de status update van WhatsApp

Vreemdgangers kunnen ontmaskerd worden via de status update van WhatsApp

12-10-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Messaging


Met wat dataverzameling blijkt het kinderlijk eenvoudig te zijn om op WhatsApp te achterhalen hoe iemands dagpatroon eruit ziet en kan zelfs achterhaald worden wie met wie via WhatsApp contact heeft. Met slimme analyses is het mogelijk om zonder een account te hacken te zien of iemand bijvoorbeeld vreemd gaat.

Heb je een grote vriendenkring die onderling ook veel contact met elkaar hebben via bijvoorbeeld WhatsApp en ben je nieuwsgierig of er misschien over jou geroddeld wordt of dat je partner vreemd gaat met iemand uit de vrienden of kennisenkring? Het blijkt relatief simpel achterhaald te kunnen worden. De bekende beveiligingsonderzoeker Rob Heaton ontdekte dat het met de openbare informatie van WhatsApp en wat simpele dataverzameling, kinderlijk eenvoudig is om te achterhalen wat iemands dagritme is en zelfs wie met wie contact heeft op WhatsApp.

Status in WhatsApp geeft meer informatie prijs dan je zou verwachten

Uitgangspunt is de status in WhatsApp. Deze geeft aan wanneer iemand voor het laatst online is geweest. Rob Heaton ontwikkelde een scriptje waarmee deze status voor WhatsApp contacten uitgelezen en opgeslagen kan worden. Na een periode van bijvoorbeeld enkele weken kunnen hierin patronen gevonden worden, bijvoorbeeld hoe laat iemand normaal gesproken naar bed gaat en hoe laat iemand 's morgens opstaat.

Ook andere logische vaste gebeurtenissen op de dag, bijvoorbeeld reistijd naar het werk, ontbijt, lunch en avondeten, kunnen uit deze data gehaald worden. Immers, op dit soort momenten gaan mensen vaak juist wél of juist géén gebruik maken van WhatsApp.

Gaat je partner vreemd? WhatsApp onthult het waarschijnlijk ongemerkt!

Maar het gaat nog verder. Wie bijvoorbeeld zijn partner verdenkt van vreemdgaan met iemand uit de vrienden of kennissenkring, kan middels slimme interpretatie van de online status achterhalen hoe vaak mensen contact met elkaar hebben via WhatsApp. Als bijvoorbeeld de partner om 10:59 uur een berichtje stuurt naar een vriend of kennis, geeft de status in WhatsApp aan dat de partner om 10:59 uur voor het laatst is gezien. Op hetzelfde moment wordt het bericht meestal ontvangen door de vriend of kennis, wordt deze geopend en eventueel beantwoord. Op dat moment is dus ook bij de vriend of kennis zichtbaar dat hij of zij rond 10:59 uur voor het laatst online is geweest.

Door ook deze data over langere tijd te verzamelen kunnen verbanden en patronen gevonden worden tussen het online komen van het ene en het andere contactpersoon. Op die manier kan achterhaald worden wanneer en hoe vaak specifieke contactpersonen met elkaar contact hebben. Zo kan ontdekt worden dat je partner wellicht wel erg veel contact heeft met die ene vriend of kennis die je verdenkt van vreemdgaan.

Geen hack nodig om iemand te kunnen volgen

Rob Heaton waarschuwt dat openbare data die beschikbaar is in WhatsApp, maar ook in veel andere diensten, met de juiste interpretatie veel prijs geven over hoe iemand is en wat iemand doet. Met dit experiment heeft Rob Heaton willen aantonen dat accounts niet eens gehackt hoeven te worden om te kunnen achterhalen wie met wie contact heeft en hoe iemands dagritme in elkaar zit. Die informatie kan vervolgens op allerlei manieren gebruikt of zelfs misbruikt worden, zo waarschuwt Rob Heaton.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie