OnePlus stopt met 'privacy schending'

OnePlus stopt met 'privacy schending'

16-10-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


OnePlus heeft bekend gemaakt dat het bedrijf stopt met de vergaande dataverzameling die onlangs werd ontdekt. OnePlus smartphones bleken veel privacy gevoelige informatie door te sturen naar de servers van OnePlus, waarbij de data herleidbaar was naar gebruikers van OnePlus smartphones.

Vorige week ontstond behoorlijk wat commotie nadat een beveiligingsonderzoeker ontdekte dat de meeste smartphones van OnePlus behoorlijk veel data over het gebruik van de toestellen naar de servers van OnePlus stuurde. Zo bleek dat toestellen onder andere het telefoonnummer van de gebruiker, het IMEI nummer van het toestel, MAC adressen van het toestel en hele specifieke data over het openen en afsluiten van apps naar servers van OnePlus stuurde.

Omdat de data verzonden wordt in combinatie met telefoonnummers, serienummer en MAC adressen, is de data herleidbaar naar specifieke gebruikers en is OnePlus technisch in staat om precies te monitoren wat iemand op- en met zijn toestel doet. Daarmee maakt OnePlus feitelijk inbreuk op de privacy van haar gebruikers

OnePlus wijzigt dataverzameling

In een verklaring gaf OnePlus vrijwel direct aan dat deze data enkel wordt gebruikt voor het verbeteren van de software en gebruikservaring van haar toestellen. In een nieuwe verklaring heeft OnePlus aangekondigd dat de dataverzameling zal worden gewijzigd zodat de data niet meer herleidbaar is naar specifieke gebruikers. Zo stopt OnePlus met het verzamelen van telefoonnummers, IMEI nummers en MAC adressen.

Toekomstige gebruikers zullen binnenkort bij het activeren van hun toestel of het updaten van de software een melding krijgen over de data die OnePlus wil verzamelen. Gebruikers kunnen vervolgens zelf bepalen of zij dit willen toestaan. De data wordt volgens OnePlus geanonimiseerd gebruikt om de software en functionaliteit van de toestellen te kunnen verbeteren.

Hoewel de data die OnePlus tot op heden verzamelde herleidbaar kan zijn naar gebruikers, stelt OnePlus dat het bedrijf nooit op gebruikersniveau heeft bekeken wat iemand met zijn of haar toestel doet of heeft gedaan. Alle gegevens werden in geaggregeerde vorm gebruikt en geanalyseerd.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie