Aantal verkochte smartphone in westerse wereld daalt flink

25-10-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


In west Europa, de Verenigde Staten en de sterk ontwikkelde delen van Azië zoals Japan en Zuid Korea daalt het aantal verkochte smartphones, zo meldt marktonderzoeker GfK. Het marktonderzoeksbureau ziet in deze regio's al vier kwartalen op een rij een daling in de smartphone verkopen.

In west Europa zijn in het derde kwartaal van dit jaar 30,9 miljoen smartphones verkocht, een daling van 7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016. Wel steeg de omzet met 4 procent van 13,2 naar 13,7 miljard dollar omdat de gemiddelde verkoopprijs fors omhoog is gegaan. Volgens GfK had in west Europa één op de acht verkochte toestellen een verkoopprijs van meer dan 900 dollar, oftewel zo'n 765 euro.

Smartphone verkopen in ontwikkelde landen dalen
Smartphone verkopen in ontwikkelde landen dalen

De daling in de verkoopaantallen worden door diverse factoren veroorzaakt. In Nederland zijn de smartphone verkopen gedaald als gevolg van de invoeren van de Wet Financieel Toezicht, waardoor het kopen van een smartphone op afbetaling sinds mei wordt gezien als een officiële lening. Voorts is er sprake van een verzadiging, vinden consumenten nieuwe smartphones steeds minder spannend en doen langer met hun oudere smartphone. Een andere belangrijke oorzaak is het feit dat de nieuwe Apple iPhone X pas vanaf 3 november op de markt komt. Normaal gesproken krikte nieuwe iPhone modellen laat in het derde kwartaal nog snel de verkoopcijfers wat op.

In andere ontwikkelde gebieden in de wereld is een vergelijkbaar beeld te zien. In de Verenigde Staten en Canada daalde het aantal verkochte toestellen met 1 procent van 50 miljoen naar 49,1 miljoen smartphones. Overigens was hier ook een stijging in de omzet zichtbaar van 1 procent wat aangeeft dat ook Amerikanen en Canadezen gemiddeld meer uitgeven aan een nieuwe smartphone.

In de ontwikkelde delen van Azië, waar onder andere Japan en Zuid Korea onder vallen, daalde de smartphone verkopen net als in west Europa met 7 procent. In deze gebieden was overigens ook een daling van de gemiddelde verkoopprijs te zien. De gemiddelde verkoopprijs van smartphones lag daar 9 procent lager dan in het derde kwartaal van 2016.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie