Behoorlijke rijen bij Apple Stores voor verkoopstart Apple iPhone X

03-11-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Bij de meeste Apple Stores in Europa staan al sinds gisteren avond behoorlijke hoeveelheden mensen in de rij wachtend op de verkoopstart van de Apple iPhone X. Vandaag start de verkoop van Apple's nieuwste gadget.

Wie snel een Apple iPhone X wil bemachtigen is waarschijnlijk nu al te laat. In de voorverkoop van de Apple iPhone X is naar verluidt al binnen een dag de gehele eerste productiebatch aan iPhone X toestellen verkocht. Een tweede kans krijgen mensen die vroeg genoeg in de rij zijn gaan staan bij een Apple Store. Het gevolg: bij alle drie de Nederlandse Apple Stores in Amsterdam, Haarlem en Den Haag staan tientallen tot honderden mensen in de rij om nog een iPhone X te kunnen bemachtigen.

Apple iPhone X
Apple iPhone X

Vandaag gaat de verkoop van de Apple iPhone X in een groot aantal landen van start, waaronder ook de Benelux. Wie vandaag geen iPhone X kan scoren moet waarschijnlijk erg lang gaan wachten op de komst van het toestel. De productie van de Apple iPhone X  heeft behoorlijk wat problemen gekend en naar verluidt kan Apple nu pas op volle capaciteit produceren. De beschikbare hoeveelheid iPhone X toestellen vandaag bij de start van de verkoop is daarom beperkter uitgevallen dan eerder de bedoeling was.

Levertijden voor de Apple iPhone X zullen vanaf vandaag waarschijnlijk flink op gaan lopen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat sommige mensen tot aan 2018 zullen moeten wachten totdat de iPhone X weer leverbaar zal zijn.

'Apple iPhone 7 in een nieuwe behuizing'

Voor de Apple iPhone X heeft Apple een nieuwe behuizing ontworpen en het toestel voorzien van een randloos OLED beeldscherm. In de behuizing heeft Apple feitelijk een Apple iPhone 7 Plus gestopt waarvan enkele details zijn verbeterd. Zoals gebruikelijk presenteerde Apple de iPhone X als een énorme vooruitgang, maar feitelijk valt dat dus erg tegen. Wel laat Apple geïnteresseerden in de iPhone X straks minimaal 1.159 euro betalen voor het toestel, waarmee de verkoopprijs en winstmarge van de Apple iPhone nieuwe records heeft gebroken.

Wat is er écht veranderd?

Apple heeft de nieuwe Apple iPhone X voorzien van een glazen behuizing. Naar opgaaf van Apple heeft het bedrijf ongekend robuust glas gebruikt, waardoor het toestel - binnen de grenzen van het redelijke - bestand is tegen krassen, stoten en vallen. Dankzij de glazen behuizing is de iPhone X stof- en waterdicht en kan deze draadloos opgeladen worden. De draadloze oplaadmogelijkheid is één van de nieuwe features van de iPhone X.

De Apple iPhone X kan draadloos opgeladen worden
De Apple iPhone X kan draadloos opgeladen worden

Apple gebruikt de Qi draadloze oplaadstandaard voor de nieuwe generatie iPhones. Dat betekent dat de iPhone X met iedere draadloze oplader die voldoet aan de Qi standaard opgeladen kan worden. Het is in positieve zin opmerkelijk dat Apple heeft gekozen voor een bestaande industriestandaard. Doorgaans komt Apple met eigen alternatieven, waardoor producten van derden niet werken.

Randloos beeldscherm met hogere resolutie

Uiteraard is het randloze beeldscherm ook nieuw. De iPhone X is uitgevoerd met een randloos beeldscherm van 5,8 inch dat nagenoeg de gehele voorzijde van het toestel beslaat. Voor het eerst heeft Apple hiervoor een OLED beeldscherm gebruikt, een beeldschermtype dat Samsung overigens al sinds 2010 in haar Galaxy S toestellen gebruikt.

De beeldschermresolutie van het beeldscherm ligt aanzienlijk hoger dan alle eerdere iPhones. Het beeldscherm kent een beeldschermresolutie van 1.125 x 2.436 pixels. Dat betekent dat het beeldscherm een zogenaamde 'pixeldichtheid' van 462 pixels per inch kent. Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe scherper het beeldscherm en hoe hoger de effectieve resolutie van het beeldscherm is. Overigens haalt het beeldscherm van de iPhone X het qua pixeldichtheid nog lang niet bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8 die een pixeldichtheid van 506 pixels per inch heeft.

Gezichts- en lichaamsherkenning

Vanwege het randloze beeldscherm was er geen ruimte meer voor de Touch ID vingerafdruksensor en is ook de home-toets verdwenen. In plaats van de Touch ID vingerafdruksensor beschikt de iPhone X over 'Face ID' gezichts- en lichaamsherkenning. Middels de frontcamera en sensoren aan de voorzijde van de iPhone X kan het toestel een 3D profiel maken van het gezicht en lichaam en op basis daarvan haar eigenaar herkennen. Deze beveiligingsmethode zou ongeveer even veilig zijn als de vingerafdruksensor in andere iPhones.

Nieuwe Apple A11 Bionic processor

Apple heeft de nieuwe iPhone X uitgevoerd met de nieuwe Apple A11 Bionic processor. Deze processor is volgens Apple tot 70 procent sneller dan de Apple A10 Fusion processor die in de iPhone 7 wordt gebruikt. Technische details over de processor heeft Apple zelf niet gegeven, maar uit eerdere informatie blijkt dat de Apple A11 Bionic processor een zogenaamde 'hexa-core processor' is. De processor is namelijk opgebouwd uit een snelle dual-core processor en een energiezuinige quad-core processor en heeft daarmee zes rekenkernen.

Met de nieuwe generatie iPhones beperkt Apple voor het eerst de keuze in opslagcapaciteit. Alle drie de nieuwe iPhone modellen komen beschikbaar in een uitvoering met 64 GB en een uitvoering met 256 GB aan opslagcapaciteit. Voorheen bood Apple nog de keuze uit drie uitvoeringen. Zoals gebruikelijk ontbreekt een geheugenkaartslot en kan de de opslagcapaciteit dus niet uitgebreid worden.

Verbeterde iSight camera

Op cameragebied zijn enkel in de marge wat verschillen te vinden. Apple heeft de dubbele 12-megapixelcamera uit de Apple iPhone 7 als basis gebruikt voor de camera in de iPhone X. Naar opgaaf van Apple is de camerasensor wel groter en sneller dan in de iPhone 7, waardoor de iPhone X in staat is meer licht te vangen en sneller foto's te maken. Aan de voorzijde heeft Apple dezelfde 7-megapixel frontcamera gebruikt die ook al op eerdere iPhone modellen aanwezig was.

De Apple iPhone X is van binnen feitelijk een verbeterde Apple iPhone 7
De Apple iPhone X is van binnen feitelijk een verbeterde Apple iPhone 7

Conclusie

Vergeleken met de Apple iPhone 7 Plus heeft de Apple iPhone X:

  • Een ander uiterlijk door de glazen behuizing
  • Een randloos OLED beeldscherm met hogere beeldschermresolutie
  • Draadloze oplaadmogelijkheid
  • Een snellere processor
  • Verbeterde iSight camera

Prijs en beschikbaarheid

De verkoop en levering van de Apple iPhone X start vandaag, maar mensen die het toestel niet in de voorverkoop hebben besteld of vandaag in de rij staan bij een Apple Store zullen waarschijnlijk lang moeten wachten voordat de iPhone X geleverd zal worden. Levertijden zullen na vandaag behoorlijk gaan oplopen. De Apple iPhone X 64GB heeft een verkoopprijs van 1.159 euro, de Apple iPhone X 256GB kost 1.329 euro.

 Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie