Oplichters plaatsen nep-versie WhatsApp in Google Play Store

06-11-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Messaging


Oplichters zijn erin geslaagd een nep-versie van WhatsApp in de Google Play Store te plaatsen. De app was een kopie van de originele versie van WhatsApp, maar was voorzien van advertenties om reclameinkomsten te genereren voor de oplichters.

De nep-versie van WhatsApp bleek bij ontdekking al meer dan 1 miljoen keer gedownoad te zijn. De oplichters achter de app hadden er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat hun app zo snel- en vaak mogelijk gedownload zou worden. Zo was de beschrijving bij de app een opsomming van keywords om zoveel mogelijk zoekverkeer te trekken en waren veel positieve nep-resencies bij de app geplaatst.

Zelfs de naam van de ontwikkelaar achter de nep-versie van WhatsApp was op het oog gelijk aan de ontwikkelaar van de originele versie van WhatsApp. Door onzichtbare unicode toe te voegen aan de naam, was de naam voor Google anders, maar voor gebruikers van de Google Play Store gelijk.

Nep-versie verwijderd uit de Google Play Store

Na ontdekking heeft waarschijnlijk Google de app uit de Google Play Store verwijderd. Op dat moment was de app al meer dan 1 miljoen keer gedownload, wat hoogstwaarschijnlijk betekent dat wereldwijd meer dan 1 miljoen mensen nog gebruik maakt van de nep-versie van WhatsApp.

Herkenbaar aan reclame en naam

De nep-versie van WhatsApp is herkenbaar aan de naam. De officiële versie van WhatsApp draagt de naam 'WhatsApp Messenger' in de Google Play Store. De nep-versie droeg de naam 'Update WhatsApp Messenger'. De nep-versie van Whatsapp wordt ook in het menu op smartphones 'Update WhatsApp Messenger' genoemd en kan dus ook op een smartphone herkend worden aan de toevoeging 'update'.

Gebruikers die plots reclame krijgen te zien in WhatsApp, en als naam 'Update WhatsApp Messenger' zien, maken gebruik van de nep-versie van WhatsApp.  Deze gebruikers wordt geadviseerd de nep-versie van de telefoon te verwijderen en de authentieke versie van WhatsApp te downloaden uit de Google Play Store.
 

  DOWNLOAD DE APP VAN GSM HELPDESK  
 


Blijf altijd en overal op de hoogte van het laatste telecom nieuws en test de kwaliteit van uw mobiele verbinding en Wi-Fi netwerk met de geheel nieuwe app van GSM Helpdesk!

Download de Android app van GSM Helpdesk     Download de iOS app van GSM Helpdesk

 Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


1 dag geleden bespaarde iemand €376 per jaar

Vergelijk wat jij kan besparen op je telefoonrekening


Nu verkrijgbaar

21-12-2017
HTC U11+
06-12-2017
Alcatel Idol 5
04-12-2017
Blackberry Motion
04-12-2017
LG V30
30-11-2017
Motorola Moto X4


Nieuw

16-01-2018
Huawei P Smart
08-01-2018
Sony Xperia XA2
08-01-2018
Sony Xperia L2
05-01-2018
Nokia 6 (2018)