Steeds minder Nederlanders kopen telefoon op afbetaling

Steeds minder Nederlanders kopen telefoon op afbetaling

09-11-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Sinds mei moeten toestel abonnementen waarmee een nieuwe telefoon of smartphone in 12- of 24 maanden wordt afbetaald geregistreerd worden als een lening. De invoering van deze regelgeving hebben grote gevolgen voor de telecommarkt.

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat sinds de invoering van de zogenaamde 'Wet Financieel Toezicht' (WFT) in de telecommarkt, het aantal Nederlanders dat een telefoon op afbetaling koopt flink is gedaald. Voor de invoering van de 'WFT' koos 27 procent van alle Nederlanders voor een toestel abonnement om een telefoon af te betalen in 12- of 24 maanden. In het derde kwartaal van dit jaar is dit al gedaald naar 14 procent.

Gelijktijdig is een flinke groei zichtbaar in het aantal mobiele abonnementen dat sim-only wordt afgesloten. Voordat de WFT van kracht werd voor de telecommarkt sloot 34 procent van alle Nederlanders een sim-only abonnement af, nu een half jaar later blijkt dit al 44 procent te zijn.

Minder Nederlanders kopen telefoon op afbetaling

Uit het onderzoek blijkt dat veel Nederlanders huiverig zijn geworden een telefoon op afbetaling te kopen. Wie sinds mei een telefoon koopt met een toestel abonnement en meer dan 250 euro financiert, moet niet alleen een inkomenstoets doen, maar krijgt ook een registratie bij het BKR. Alle financieringen van meer dan 250 euro moeten namelijk als lening geregistreerd worden.

Op de eerste plaats komt niet iedereen door de inkomenstoets. Studenten kunnen bijvoorbeeld vaak geen toestelfinanciering krijgen omdat hun inkomen te laag is. Op de tweede plaats zorgt de BKR registratie ervoor dat mensen op een later moment in de problemen kunnen komen wanneer bijvoorbeeld een hypotheek afgesloten moet worden voor de aankoop van een woning.

Flinke impact op maximaal hypotheekbedrag

Wie bijvoorbeeld de nieuwe Apple iPhone X wil combineren met een abonnement en de iPhone in een toestel abonnement in 24 maanden wil afbetalen, komt door de hoge aanschafprijs van het toestel al snel boven de 50 euro per maand aan aflossing uit. Dit drukt het besteedbaar inkomen dus met minimaal 50 euro per maand. Wie een hypotheek wil afsluiten moet opgeven hoeveel inkomen er is, maar ook hoeveel vaste lasten er zijn, waaronder betalingen aan reeds bestaande leningen. Door de vaste lasten van het toestel abonnement zal de hypotheekverstrekker uiteindelijk 12.000 tot 15.000 euro minder hypotheek verstrekken dan wanneer er geen toestel abonnement is. De WFT heeft dan ook een behoorlijke impact op mensen die van plan zijn om een woning aan te gaan schaffen.

Grote gevolgen voor technologische voorsprong Nederland

De gevolgen van de invoering van de WFT in de telecommarkt zijn niet echt rooskleurig. Nederland is, mede door het gemak waarmee telefoons gefinancierd werden en de subsidies die veel providers lange tijd hebben gegeven, van oudsher een land geweest waarin veel dure en uitgebreide smartphones zijn verkocht. Dit heeft ervoor gezorgd dat Nederland in wereldwijd opzicht altijd voorop heeft gelopen qua adoptie van nieuwe technologieën.

Door de WFT worden consumenten er zich meer bewust van wat een smartphone daadwerkelijk kost. Dit is uiteraard vanuit bescherming van de consument een goede ontwikkeling, maar heeft wel als gevolg dat steeds meer mensen de aankoop van een nieuw toestel uitstellen en langer doen met hun huidige telefoon, kiezen voor een goedkopere nieuwe telefoon of langer moeten sparen om die ene dure smartphone te kunnen kopen. De doorloopsnelheid in telefoons zal daardoor afnemen en de gemiddelde leeftijd van mobieltjes zal toenemen, waardoor de adoptie van nieuwe technologieën steeds langzamer zal gaan. Op termijn kan dit als gevolg hebben dat Nederland haar voorloperspositie qua adoptie van nieuwe technologieën gaat kwijtraken.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie