Apple ontvangt 'doorzoekingsbevel' van FBI voor een iPhone

Apple ontvangt 'doorzoekingsbevel' van FBI voor een iPhone

20-11-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


De Amerikaanse FBI heeft een een 'doorzoekingsbevel' gestuurd naar Apple om medewerking van Apple te krijgen om een Apple iPhone SE te kunnen doorzoeken. Het toestel behoorde toe tot aan een Texaanse man die onlangs in een kerk het vuur opende en daarna zelfmoord pleegde.

Opnieuw heeft de FBI de hulp van Apple ingeroepen om een Apple iPhone SE te kunnen doorzoeken. De FBI wil dit maal een Apple iPhone SE ontgrendelen en doorzoeken die toebehoorde aan de kerkschutter uit Texas die begin deze maand in een kerk in Texas begon te schieten en daarna zelfmoord pleegde. Naast toegang tot de iPhone SE wil de FBI ook toegang tot de iCloud van de kerkschutter. Daarmee lijkt weer een zelfde situatie te ontstaan als vorig jaar.

In 2016 stonden Apple en de FBI lijnrecht tegenover elkaar nadat de FBI Apple had gevorderd om een sleutel te overhandigen waarmee iPhones geopend en doorzocht konden worden. De FBI hekelt het feit dat smartphones steeds sterker beveiligd zijn, wat het onmogelijk maakt om onderzoek te doen naar misdaden.

Herhaling van vorig jaar

In het dispuut tussen de FBI en Apple vorig jaar moest een Apple iPhone 5 gekraakt worden. Apple weigerde medewerking omdat Apple bang was dat dit een precedent zou scheppen om in het vervolg op grote schaal iPhones te kraken. Uiteindelijk wist de FBI buiten Apple om de betreffende iPhone te kraken, naar verluidt met hulp van het Israelische bedrijf Cellebrite.

Het kraken van een Apple iPhone SE is echter een heel ander verhaal. Omdat de iPhone SE van recentere datum is, zijn de beveiligingen van dit toestel nog sterker en zou het naar verluidt nog niet lukken om dit toestel buiten Apple om te kraken. Om die reden heeft de FBI opnieuw een doorzoekingsbevel gestuurd naar Apple. De hele wereld kijkt daarom nu naar Apple hoe Apple hiermee om zal gaan.

Apple zit tussen twee vuren in

Apple zit in een spagaat. Enerzijds wil de onderneming hoogstwaarschijnlijk haar medewerking verlenen om misdaden op te kunnen lossen, anderzijds heeft Apple de sterke beveiligingen in het leven geroepen juist om de privacy van haar gebruikers te waarborgen. Het is een grote klacht dat inlichtingendiensten vrijelijk lijken te kunnen struinen door de data van gewone burgers, iets wat met deze sterke beveiligingen en encrypties een halt wordt toegeroepen.

Wanneer Apple een eventuele sleutel uit handen zou geven om iPhones te kunnen ontgrendelen, vinden deze sleutels ongetwijfeld hun weg binnen politie- en inlichtingendiensten en is Apple de controle kwijt over wanneer de sleutels ingezet worden. Daarnaast houdt Apple vol dat het bedrijf niet over sleutels beschikt om individuele iPhones te kunnen ontgrendelen.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie