Lycamobile België krijgt boete van 25.000 euro voor overtreden roamingregels

Lycamobile België krijgt boete van 25.000 euro voor overtreden roamingregels

06-12-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Buitenland , Diensten


Lycamobile heeft van de Belgische toezichthouder BIPT een administratieve boete van 25.000 euro opgelegd gekregen omdat Lycamobile de nieuwe roamingregels volgens de toezichthouder heeft 'uitgehold'.

Lycamobile heeft volgens de Belgische toezichthouder BIPT de nieuwe roamingregels overtreden doordat klanten voordeelbundels niet in het buitenland konden gebruiken. Sinds 15 mei van dit jaar zijn de zogenaamde 'roamingtarieven' (tarieven voor het gebruik van een mobiele telefoon in een ander land) afgeschaft en kost bellen, sms'en en mobiel internetten in andere EU landen evenveel als in het eigen land.

Lycamobile België heeft deze nieuwe regels slim en in eigen voordeel toegepast, zo concludeert BIPT. De (hoge) standaard prepaid tarieven voor bellen, sms'en en mobiel internetten waren zowel in België als in de rest van de Europese Unie van toepassing. Voor België (nationaal gebruik) bood Lycamobile echter voordeelbundels waarmee klanten aanzienlijk goedkoper konden bellen, sms'en en mobiel internetten.

Overtreding

De Belgische toezichthouder BIPT concludeert dat Lycamobile hiermee de roamingregels heeft uitgehold. Juist omdat de standaard prepaid tarieven zo onaantrekkelijk zijn, nemen veel klanten een voordeelbundel. De voordeelbundel moet daarom volgens BIPT als één geheel gezien worden met de aard van het product en moet dan ook bruikbaar zijn in andere EU landen.

Omdat de voordeelbundel alleen in België gebruikt kon worden heeft Lycamobile de roamingregels met voeten getreden en is deze overtreding gesanctioneerd met een administratieve boete van 25.000 euro. Daarnaast is afgesproken dat de voordeelbundels voortaan zowel in België als in de rest van de EU gelden.

 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie