Nieuwe minister herhaalt: appen op de fiets moet verboden

Nieuwe minister herhaalt: appen op de fiets moet verboden

07-12-2017  |  admin


De regering werkt aan een verbod op appen op de fiets. Het plan uit het vorige kabinet is er nog steeds en wordt in 2018 omgezet in een wetsvoorstel. Verder komt er een nieuwe reclamecampagne en speciaal lesmateriaal op school.

De regering werkt aan een verbod op appen op de fiets. Dat nieuws komt uit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hoe dat verbod er uit gaat zien, is nog niet bekend, maar tientallen organisaties denken mee. In 2018 lanceert het Rijk een voorlichtingscampagne en nieuw lesmateriaal.

De nieuwe minister Cora van den Nieuwenhuizen heeft verkeersveiligheid gebombardeerd tot een van haar speerpunten. De Nederlandse wegen horen bij de drukste ter wereld en tegelijkertijd bij de meest veilige. Toch is het aantal ernstig verkeersgewonden in 2016 met 0,5 procent gestegen naar 21.400. Om die trend om te keren, wordt er nagedacht over een heel pakket maatregelen. Het zal bijvoorbeeld ook nodig zijn om de wegen en kruispunten veiliger te maken.

Het bellen en appen achter het stuur gaat daarbij veel aandacht krijgen. In 2018 komt er een wetsvoorstel en een campagne. Op dit moment is er verder nog niet bekend hoe dat eruit gaat zien. Het is al wel af te leiden dat de regering op twee paarden tegelijk gaat wedden.

Deelnemers aan het verkeer moeten hun gedrag gaan veranderen om de smartphone veilig te gebruiken. Dat moet gaan lukken via technische maatregelen, zoals apps die binnenkomende berichten en notificaties uitzetten. Verder krijgen kinderen op de basisscholen en de middelbare scholen nieuwe lespakketten over veilig verkeer.

'Dat doe je toch niet' - acties verbieden

Aan de andere kant wordt er ook gewerkt aan een verbod. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat er veel draagvlak is voor een verbod op appen op de fiets, zo kwam het laatst in het nieuws. Bijna iedereen heeft de natuurlijke reactie "dat doe je toch niet" als ze gevaarlijk gedrag zien bij anderen. Tegelijkertijd geeft ook 62 procent van de mensen toe dat ze hun smartphone wel eens achter het stuur hanteren. 

Hoe dat verbod er uit moet gaan zien is nog niet bekend. Daarbij is het ook nog niet duidelijk wat de politie ermee kan. Het overleg met het Openbaar Ministerie en de politie is nog bezig. Het verbod op appen is al gelanceerd door de vorige minister, Melanie Schultz van Haegen, als plan. Op dat plan wordt dus nog gepuzzeld.

Campagnes zullen altijd nodig zijn

Wie gedrag in de samenleving wil bijsturen, moet over een dosis geduld beschikken. De campagne tegen alcohol in het verkeer is ook niet van vandaag. Een oude versie is (eigenlijk een carnavalshit) het lied "Glaasje op...laat je rijden"van Sjakie Schram uit 1966 (!).

Deze ludieke variant kreeg in 1984 een dreigende opvolger met de slogan "Alcohol in het verkeer - al gauw een misdaad". En sinds 2001 is het weer de gewoonte om positief gedrag aan te moedigen en te belonen, met de BOB campagne. De BOB kan je wel een gouden idee noemen, voor appen is dat er nog niet. 

 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie