Strengere regels voor dure 0900-nummers

Strengere regels voor dure 0900-nummers

07-12-2017  |  admin


De ACM gaat strenger optreden tegen misbruik van informatienummers en doorschakeldiensten. Er is een stroom klachten van consumenten die tegen hoge kosten aanlopen voor het bellen naar 0900-nummers. Elk bedrijf achter zo’n nummer moet bellers voortaan helder informeren over de kosten.

De ACM scherpt vanaf 7 december de bestaande regels aan voor alle 0900-, 0906- en 0909-nummers en gaat in het nieuwe jaar veel vaker controles uitvoeren. De toezichthouder krijgt van consumenten veel klachten binnen over de hoge kosten van een gesprek.

0900 nummers zijn alleen bedoeld voor klantenservice en informatie. Voor andere diensten is er 0906 (spelletjes, horoscopen) en 0909 (erotiek). Ze mogen niet worden gebruikt voor een doorschakeldienst. De ACM bepaalt ook dat nummer niets mogen worden gebruikt voor ‘gespreksverlengende’ diensten, bijvoorbeeld door mensen in de wacht te zetten met een bandje tegen een bepaald bedrag per minuut..

Veel bedrijven en bijvoorbeeld ook de Belastingdienst, hebben een telefonische klantenservice. Vaak zit die achter een gratis 0800-nummer of achter een 0900-nummer met lage kosten.

Doorgeschakeld vanuit de zoekresultaten

Er zijn echter ook doorschakeldiensten die consumenten verleiden via hen te bellen. Zij kopen advertentieruimte in bij zoekmachines en verschijnen zo hoog in de zoekresultaten. Zeker vanaf een smartphone is het heel gemakkelijk om het nummer te bellen dat in die advertentie staat. Bellers betalen daardoor echter soms wel 90 cent per minuut, omdat het gesprek via een heel ander nummer gaat. Doorschakelen mag nog wel, maar mag niet meer kosten dan 1,60 euro per gesprek.   

Verder heeft de ACM afspraken gemaakt met de sector over de geldstromen. De aanbieders van de mobiele of vaste abonnementen keren immers een deel van de gesprekskosten uit aan de houder van het 090x-nummer. Bij signalen van misbruik zullen ze de betaling opschorten. Een 090x-nummer kan door de ACM ook weer worden ingetrokken.   
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie