Tele2 ontdekt maas in de netneutraliteitswetgeving

Tele2 ontdekt maas in de netneutraliteitswetgeving

08-12-2017  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Klanten van Tele2 die hun simkaart in een ander apparaat gebruiken dan een smartphone, bijvoorbeeld een dongle, router, mobiele Wi-Fi hotspot of laptop, lopen een groot risico afgesloten te worden door Tele2. Officieel mag Tele2 onder de netneutraliteitswetgeving geen internetdiensten blokkeren of verbieden, maar Tele2 heeft waarschijnlijk een maas ontdekt in deze regelgeving.

Telecomproviders moeten van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) doelmatiger omgaan met de uitgifte- en het gebruik van 06-nummers. Deze telefoonnummers zijn enkel bedoeld voor aansluitingen waarmee gebeld kan worden. Wanneer klanten een mobiele aansluiting énkel willen gebruiken voor datadiensten, bijvoorbeeld in een router, dongle, mobiele Wi-Fi hotspot of laptop, moeten providers een simkaart uitgeven met een 12-cijferig 097-telefoonnummer. Dit omdat er al geruime tijd een schaarste bestaat in 06-nummers.

Tele2 gaat deze regels zeer strikt naleven, zo melden onze collega's van Tweakers. Waarschijnlijk niet zozeer omdat Tele2 op de vingers getikt kan worden door de ACM omdat 06-nummers niet doelmatig gebruikt zouden worden, maar vooral om misbruik te voorkomen van haar Unlimited abonnementen. Eventueel misbruik kan Tele2 onder de netneutraliteiteswetgeving maar moeilijk aanpakken. ‘Traffic management’ is toegestaan, maar operator moet dan kunnen bewijzen dat het netwerk in gevaar wordt gebracht en dat is lastig. Het nummerbeleid is daarmee een handige 'maas in de wet'.

Netneutraliteit biedt weinig ruimte om misbruik aan te pakken

Dat Tele2 de regels zo strikt gaat handhaven is voor Tele2 waarschijnlijk vooral in eigen belang. Tele2 biedt sinds begin dit jaar Unlimited abonnementen, waarmee klanten onbeperkt kunnen bellen, sms'en en mobiel kunnen internetten. Ondanks dat alles onbeperkt is, heeft Tele2 het recht om misbruik aan te pakken volgens een 'fair use policy'. Op het moment dat klanten alleen maar data gebruiken en nooit bellen of sms'en, bestaat de kans dat zij hun mobiele abonnement gebruiken als vervanging voor vast internet thuis. Dit is expliciet niet toegestaan in de voorwaarden van Tele2.

Een hard verbod kan Tele2 echter niet opleggen omdat onder de regels van de netneutraliteit geen diensten of toepassingen verboden of geblokkeerd mogen worden. Telecomproviders mogen onder de netneutraliteit wetgeving enkel gebruikers aanpakken die met hun gedrag zorgen voor overlast, congestie of overbelasting op het netwerk.

Nummeruitgiftebeleid is een maas in de wet

De netneutraliteitswetgeving ondermijnt echter de regels rondom uitgiftebeleid van 06-nummers. Volgens de netneutraliteitswetgeving moeten klanten hun (mobiele) internetverbinding overval voor kunnen gebruiken, maar het uitgiftebeleid van 06-nummers geeft aan dat wanneer een simkaart of mobiele aansluiting primair voor data wordt gebruikt er geen 06-nummer aan gehangen mag worden. Tele2 gebruikt deze laatste regels wellicht in eigen voordeel om te voorkomen dat klanten hun (Unlimited) abonnement mede gebruiken als alternatief voor een vaste internetverbinding.

Tele2 gaat hierin waarschijnlijk verder dan strikt noodzakelijk is. De ACM heeft providers aangesproken op hun uitgiftebeleid van 06-nummers en providers moeten er strenger op toezien dat 06-nummer doelmatig worden gebruikt. Echter, het direct of na een waarschuwing blokkeren van gebruikers die hun simkaart af en toe in een router, Wi-Fi hotspot, dongle of laptop stoppen en de rest van de tijd de simkaart normaal gebruiken, is mogelijk een vrije interpretatie van Tele2 van de regels rondom nummeruitgifte. Tele2 gebruikt deze mogelijke vrije interpretatie van de regels om zaken te kunnen tegenhouden die Tele2 onder de wetgeving rondom netneutraliteit niet mag tegenhouden.
 

 Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie