Wi-Fi alliance presenteert nieuwe WPA3 beveiliging voor Wi-Fi netwerken

Wi-Fi alliance presenteert nieuwe WPA3 beveiliging voor Wi-Fi netwerken

09-01-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit


De meeste Wi-Fi netwerken zijn vandaag de dag beveiligd met een WPA2 beveiliging. Hoewel dit een sterke beveiliging is, blijkt het nog steeds mogelijk te zijn deze beveiliging te kraken. Om de tekortkomingen te ondervangen heeft de Wi-Fi Alliance vandaag de nieuwe generatie WPA3 beveiliging gepresenteerd als industriestandaard.

Middels WPA2 is het mogelijk om een Wi-Fi netwerk te beveiligen zodat alleen apparaten die het WPA2 wachtwoord hebben toegang krijgen tot het netwerk. Bijkomend voordeel van de WPA2 beveiliging is dat het Wi-Fi verkeer tussen het apparaat en het Wi-Fi netwerk dankzij WPA2 wordt versleuteld en daardoor moeilijk afgeluisterd kan worden.

De WPA2 beveiliging is echter aan het verouderen. De standaard stamt al uit 2004 en de beveiliging wordt de laatste tijd steeds verder lek geschoten. Daarnaast kent WPA2 nog een grote tekortkoming: het is niet mogelijk om openbare netwerken te beveiligen met WPA2.

Bestand tegen brute force aanvallen

WPA3 is beter bestand tegen zogenaamde 'brute force' aanvallen, waarbij een computer willekeurig wachtwoorden gaat raden om toegang te krijgen tot het netwerk. Bij WPA2 zit deze bescherming er niet in, waardoor ongelimiteerd wachtwoorden geprobeerd kunnen worden. De WPA3 beveiliging staat slechts een paar pogingen toe en blokkeert daarna het apparaat dat potentieel een aanval uitvoert.

WPA3 biedt ook een oplossing voor het beveiligingsprobleem in openbare Wi-Fi netwerken. Wi-Fi netwerken zonder wachtwoord zijn nu vrij toegankelijk voor iedereen. Dat biedt gemak, maar daar schuilt ook een gevaar in. Het verkeer tussen alle gekoppelde apparaten en het Wi-Fi netwerk wordt onversleuteld verzonden, waardoor kwaadwillenden het verkeer kunnen onderscheppen om zo bijvoorbeeld gevoelige data in handen te krijgen. Hierbij valt te denken aan wachtwoorden, creditcard gegevens, inloggegevens voor banken etc.

Verkeer op openbare netwerken beter beveiligd

WPA3 zorgt ervoor dat ook het verkeer in openbare netwerken voortaan versleuteld wordt. Zo wordt het moeilijker om verkeer te onderscheppen en af te luisteren.

Verwacht wordt dat de eerste apparaten met WPA3 ondersteuning in de loop van 2018 op de markt gaan komen. Het gaat hier zowel om Wi-Fi routers als apparaten zoals tablets, laptops en smartphones.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

15-10-2018
CAT B35
01-10-2018
Sony Xperia XZ3