'Samsung smartphone met opvouwbaar beeldscherm gaat eind dit jaar in productie'

10-01-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Opnieuw lijkt de komst van een smartphone met een opvouwbaar beeldscherm vertraagd te zijn. Eind vorig jaar werd nog gesuggereerd dat het eerste toestel met vouwbaar beeldscherm begin 2018 zou verschijnen, nieuwe geruchten stellen dat Samsung pas eind dit jaar een toestel met opvouwbaar beeldscherm gaat introduceren.

Al sinds 2012 wordt gesproken over de ontwikkeling van vouwbare of oprolbare beeldschermen en buigbare of flexibele smartphones. Tot aan de dag van vandaag is er nog nooit een dergelijk concept op de markt gekomen. Samsung sprak vorig jaar september overigens wel het plan uit om medio 2018 het eerste opvouwbare toestel te gaan presenteren. Volgens het doorgaans goed geïnfromeerde ETnews start de productie van het eerste opvouwbare toestel in november en zal de introductie in december van dit jaar of eerste helft van 2019 gaan plaatsvinden.

Concept afbeelding van een opvouwbare smartphone-tablet
Concept afbeelding van een opvouwbare smartphone-tablet

Al geruime tijd doen geruchten de ronde dat Samsung werkt aan een spectaculaire nieuwe smartphone serie met de naam 'Galaxy X'. Toestellen in deze serie zouden buigbaar of vouwbaar zijn of beschikken over een vouwbaar of oprolbaar beeldscherm.

Al in 2013 werd door Samsung zelf gemeld dat het bedrijf verwachtte dat 2015 een 'doorbraakjaar' zou worden voor de toepassing van flexibele beeldschermen in smartphones. Tot op heden is dit nog geen realiteit geworden, buiten het feit dat Samsung nu wel op grote schaal buigbare beeldschermen inzet in de vormgeving van haar toestellen, zoals de Samsung Galaxy S8 en Galaxy Note 8.

Uitdaging

Samsung heeft al een groot aantal patenten aangevraagd op concepten voor vouwbare, buigbare en zelfs oprolbare smartphones of beeldschermen. De uitdaging blijft echter dat er geen schade mag ontstaan aan het beeldscherm en andere componenten wanneer deze veelvuldig worden gebogen, gevouwen of opgerold.

Het toestel dat Samsung eind dit jaar of begin volgend jaar zou willen gaan presenteren zou qua opzet lijken op bovenstaande concept afbeeldingen. Dichtgevouwen kan het apparaat gebruikt worden als smartphone, opengevouwen ontstaat een tablet met een 7,3 inch groot beeldscherm.

Beeldschermen mogen niet letterlijk 'dubbelgevouwen' worden. De vouw van het beeldscherm moet rond lopen. Daardoor moet in het apparaat ruimte zijn om deze buiging in het beeldscherm te kunnen maken. Samsung sprak vorig jaar nog uit dat er nog diverse uitdagingen overwonnen moeten worden alvorens het eerste toestel met opvouwbaar beeldscherm gepresenteerd kan worden.
 

 

 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

15-10-2018
CAT B35
01-10-2018
Sony Xperia XZ3