Franse autoriteiten onderzoeken bewuste vertraging oudere iPhones

Franse autoriteiten onderzoeken bewuste vertraging oudere iPhones

10-01-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Eind vorig jaar is behoorlijke ophef ontstaan nadat Apple toe heeft gegeven dat oudere iPhones bewust trager gemaakt worden omdat de accu van deze toestellen piekbelastingen van de processor niet meer zou kunnen leveren. Volgens Apple doet het bedrijf dit enkel met goede bedoelingen. De Franse autoriteiten onderzoeken echter of er sprake is van 'voorgeprogrammeerde veroudering', iets wat ten strengste verboden is.

De Franse evenknie van de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar het handelen van Apple met betrekking tot het bewust trager maken van oudere Apple iPhones, meldt The Wall Street Journal. Al jaren klagen gebruikers van iPhones dat hun toestel met iedere iOS update trager wordt. Eind december moest Apple met de billen bloot nadat deze vertraging ook middels benchmarks was aangetoond en was gebleken dat oudere iPhones weer sneller werden zodra er een nieuwe accu in het toestel werd geplaatst.

In december verklaarde Apple dat in het iOS besturingssysteem software zit die meet in hoeverre de accu van het toestel versleten is. Hoe verder een accu versleten is, hoe minder capaciteit de accu kan leveren en hoe slechter de accu om kan gaan met piekbelastingen. De processor in iPhones kan onder bepaalde omstandigheden een piekbelasting vragen van de accu. Oudere accu's zouden deze piekbelasting niet meer aankunnen, waardoor de iPhone zou kunnen uitvallen. Om dat te voorkomen wordt de snelheid van de processor steeds verder verlaagd, wat gebruikers merken in het feit dat hun toestel steeds trager wordt.

Goede bedoelingen

Apple heeft in december excuses gemaakt dat het bedrijf hier nooit eerder over heeft gecommuniceerd maar onderstreept dat het bedrijf enkel 'goede bedoelingen' heeft met deze maatregelen. Apple zou willen voorkomen dat gebruikers geconfronteerd worden met uitvallende iPhones. Niet iedereen lijkt echter overtuigd te zijn van de goede bedoelingen van Apple en verdenken het bedrijf van bewuste vertraging en bewuste veroudering van oudere iPhones om zo de verkoop van nieuwe iPhones aan te jagen.

Autoriteiten sceptisch

Ook de Franse autoriteiten slikken de verklaring van Apple niet direct als zoete koek. De Franse tegenhanger van de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt onderzoekt of er sprake is van 'geprogrammeerde veroudering' van iPhones. Het softwarematig laten verouderen van oudere apparaten zodat deze niet meer de gebruikservaring leveren waarvoor consumenten een product hebben aangeschaft om daarmee de verkoop van nieuwere producten te stimuleren is in Frankrijk bij wet verboden. Bedrijven die hierop worden betrapt kunnen een boete opgelegd krijgen met een grootte van 5 procent van de omzet. Ook kunnen verantwoordelijken binnen bedrijven zelfs celstraffen opgelegd krijgen.

Vertragingsmechanisme wordt na een jaar toegevoegd

Uit de verklaring van Apple valt op te maken dat het 'vertragingsmechanisme' niet standaard in het iOS besturingssysteem zit. Het uitbrengen van een nieuwe generatie iPhones is tot nu toe altijd vergezeld geweest van de komst van een nieuwe iOS versie. In een nieuwe iOS versie zit vervolgens voor oudere toestellen het vertragingsmechanisme verwerkt. Met de komst van iOS 11 in september van dit jaar zijn de Apple iPhone 7 en iPhone 7 Plus uit 2016 bijvoorbeeld voorzien van de vertragingssoftware. Voor de huidige iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X zit deze software nog niet in het iOS besturingssysteem. De Franse autoriteiten vinden dat verdacht en verdenken Apple daarom ook van 'geprogrammeerde veroudering'.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie


Nu verkrijgbaar

15-10-2018
CAT B35
01-10-2018
Sony Xperia XZ3