Papieren telefoongids verschijnt dit jaar voor het laatst

Papieren telefoongids verschijnt dit jaar voor het laatst

11-01-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


DTG, de uitgever van de Telefoongids en bijbehorende website, heeft bekend gemaakt dat de papieren telefoongids dit jaar voor het laatst zal verschijnen.

Ruim honderd jaar was de papieren telefoongids, die gratis huis-aan-huis werd verspreid, de belangrijkste informatiebron in huishoudens om personen of bedrijven te kunnen vinden. De papieren telefoongids verschijnt in Nederland al sinds 1881, slechts 5 jaar nadat de telefoon werd uitgevonden. Het internet heeft de papieren telefoongids echter overbodig gemaakt.

DTG, de uitgever van de telefoongids en exploitant van de bijbehorende website, heeft daarom bekend gemaakt dat de papieren telefoongids dit jaar voor het laatst zal verschijnen. Daarmee is het internet en de digitalisering opnieuw verantwoordelijk voor het einde van een tijdperk.

Telefoongids wordt bijna niet meer gebruikt

Uit onderzoek blijkt dat de papieren telefoongids nog maar door 2 procent van alle Nederlanders wordt gebruikt. Dit zijn vooral ouderen. De rest van alle Nederlanders gebruiken vooral internet om telefoonnummers op te zoeken. DTG gaat zich inzetten om ouderen die nu nog actief de papieren telefoongids gebruiken te helpen bij het kunnen vinden van telefoonnummers via digitale kanalen.

Veel Nederlanders hebben reeds aangegeven de ontvangst van de papieren telefoongids niet meer op prijs te stellen. Vooral de milieubelasting van het dikke boek en het feit dat het boek eigenlijk niet meer wordt gebruikt is voor veel mensen reden om aan te geven de telefoongids niet meer te hoeven ontvangen.

Uitgaveverplichting vervallen

Sinds het begin van dit decennium is de verplichting vervallen om een papieren telefoongids uit te brengen. Voorheen gaf de PTT, later KPN, de telefoongids uit. Dit werd later verzelfstandigd en ondergebracht bij DTG. Ondanks dat de uitgave verplichting is vervallen, is DTG nog even doorgegaan met het uitgeven van het boek. Gezien het internet en toepassingen op smartphones een beter en sneller alternatief vormen voor de papieren telefoongids, waardoor het boek zelf nauwelijks meer wordt gebruikt, is het voor DTG ook commercieel niet meer haalbaar de papieren telefoongids uit te geven en gratis huis-aan-huis te verspreiden.

Honderd jaar oude methodes in een paar jaar tijd overbodig geworden

Met het verdwijnen van de papieren telefoongids komt opnieuw een einde aan een tijdperk dat vandaag de dag wordt geromantiseerd. Het is in hetzelfde rijtje te plaatsen als het verdwijnen van de telefooncel in 2011 onder invloed van de mobiele telefoon. Ook de telefooncel verloor na meer dan honderd jaar trouwe dienst haar waarde door de snelle technische ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar. Vroeger waren op veel plekken telefooncellen en papieren telefoongidsen letterlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vooral in dorpen en gebieden met weinig vandalisme hing een papieren telefoongids aan een ketting in een telefooncel.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie