Huawei gaat Android smartphones voorzien van RCS ondersteuning

Huawei gaat Android smartphones voorzien van RCS ondersteuning

18-01-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Messaging


Huawei heeft aangekondigd dat alle Android smartphones van Huawei voorzien gaan worden van de officiële SMS applicatie van Google. Deze SMS applicatie kan overweg met RCS, een opvolger voor SMS die concurreert met messagingdiensten zoals bijvoorbeeld WhatsApp.

Huawei gaat al haar smartphones voorzien van de standaard SMS app van Google. Sinds vorig jaar zit in de officiële SMS app van Google voor het Android besturingssysteem ondersteuning voor de SMS opvolger 'RCS', dat staat voor Rich Communication Service. RCS biedt vergelijkbare functionaliteit als WhatsApp met de stabiliteit en betrouwbaarheid van SMS.

Hoewel WhatsApp momenteel wereldwijd de meest gebruikte toepassing is op smartphones om berichtjes, foto's, video's, geluiden en andere media te versturen en te ontvangen, is WhatsApp geen officieel onderdeel van mobiele communicatie. WhatsApp is een app die door een derde partij wordt beheerd en buiten het mobiele internetverkeer dat deze app gebruikt geen enkele raakvlakken heeft met telecomproviders. Daarom wordt het ook wel een 'Over The Top' dienst (kortweg OTT-dienst) genoemd.

WhatsApp is in 2009 opgekomen en heeft ervoor gezorgd dat telecomproviders het gebruik van SMS fors hebben zien dalen. Dit hebben telecomproviders mede aan zichzelf te danken. Op de eerste plaats is SMS altijd een belangrijke cash-cow geweest voor telecomaanbieders en providers hebben te lang te veel verdiend aan deze dienst waardoor de prikkel voor mobiele bellers groot was om over te stappen naar WhatsApp.

SMS 2.0

Omdat MMS nooit een succes is geworden, heeft de telecomindustrie al meer dan tien jaar een échte opvolger voor SMS in ontwikkeling. Deze opvolger heet 'RCS', oftewel 'Rich Communication Service'. RCS kent ongeveer dezelfde mogelijkheden als WhatsApp waardoor het mogelijk is om naast berichtjes ook foto's, video's, bestanden, geluiden etc. te kunnen versturen.

Door de opkomst van WhatsApp is de introductie van RCS eigenlijk al overbodig geworden. Toch wil de telecomindustrie nog proberen van RCS een succes te maken. In 2016 werd bekend dat de telecomindustrie Google heeft weten te strikken om RCS te gaan adopteren in het Android besturingssysteem. Google heeft begin 2017 RCS toegevoegd aan de standaard SMS app voor het Android besturingssysteem. Veel smartphone fabrikanten gebruiken echter een eigen SMS app zónder deze RCS ondersteuning, wat tot nu toe ook bij Huawei het geval was.

Standaard in Android

Onder andere LG, Motorola, Sony, HTC, ZTE, Micromax, Nokia, Archos, BQ, Cherry Mobile, Condor, Fly, General Mobile, Lanix, LeEco, Lava, Kyocera, MyPhone, QMobile, Symphony en Wiko deden al met Google mee en voorzien Android smartphones sinds vorig jaar van de nieuwe Android Berichten-box met RCS ondersteuning. Grote bedrijven zoals Samsung en Huawei deden tot nu toe nog niet mee. Huawei heeft zich nu alsnog aangesloten bij Google.

Hiermee doet Google samen met fabrikanten en telecomproviders een nieuwe poging van RCS alsnog een succes te maken. Of dit ook echt gaat lukken is de vraag. Veel providers bieden geen ondersteuning voor RCS. In Nederland biedt bijvoorbeeld enkel Vodafone een vorm van RCS ondersteuning, waardoor Vodafone klanten alleen naar andere Vodafone klanten RCS berichten kunnen versturen. Omdat de marktleider op Android gebied (Samsung) nog steeds ontbreekt in het lijstje is zeker nog geen ecosysteem gecreëerd waarin een kritische populatie is bereikt om RCS tot een succes te kunnen maken.

Weinig toegevoegde waarde

Voor de meeste mensen zal RCS ook geen of weinig toegevoegde waarde bieden ten opzichte van WhatsApp. Het enige echte pluspunt dat over RCS te melden is, is dat het berichtenverkeer geheel door de mobiele provider wordt afgehandeld en daarmee het berichtenverkeer niet in handen komt van een derde partij zoals WhatsApp. Hierdoor is de berichtendienst ook betrouwbaarder.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie