Apple boekt record omzet ondanks daling in iPhone verkopen

Apple boekt record omzet ondanks daling in iPhone verkopen

02-02-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Apple heeft in het laatste kwartaal van 2017 een record omzet van 88,3 miljard dollar gedraaid. Het nieuwe omzetrecord is vooral te danken aan de Apple iPhone X, die volgens Apple 'de best verkochte iPhone' is.

Apple claimt dat de Apple iPhone X de best verkochte iPhone is. Uit de verklaring van Apple wordt niet duidelijk of het hier gaat om een record, of dat de iPhone X op dit moment het best verkocht wordt. Het lijkt overigens om het laatste te gaan. Niet te min heeft de introductie van de Apple iPhone X een goede invloed gehad op de omzet van Apple in het laatste kwartaal van 2018. Apple boekte met 88,3 miljard dollar omzet haar beste kwartaal ooit.

Totaal gingen er in het laatste kwartaal van 2017 wereldwijd 77,3 miljoen iPhones over de toonbank, 1 miljoen minder dan in het laatste kwartaal van 2016. Uit de cijfers van Apple valt te berekenen dat de gemiddelde verkoopprijs per iPhone met ruim 100 dollar is gestegen, dt effect is hoogstwaarschijnlijk vooral door de iPhone X veroorzaakt.

Meer iPads, minder computers

Apple heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar 100.000 Apple iPads meer verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Een duidelijke oorzaak hiervoor is niet aan te wijzen aangezien Apple recentelijk geen introducties meer heeft gedaan op iPad gebied. Apple verkocht 300.000 Mac computers minder dan in het laatste kwartaal van 2016. Het aantal verkochte Mac computers bleef steken op 5,1 miljoen stuks.

Overige producten en diensten

De hogere verkoopprijs van de iPhone X is de belangrijkste motor geweest achter de flinke omzetstijging van Apple. In geen enkele productgroep was qua afzet echt een groei zichtbaar, behalve in de productgroep 'diensten' en de productgroep 'overige producten'. In deze laatste categorie vallen onder andere de Apple TV, Apple Watch, iPod en andere producten die Apple niet los rapporteert. Onder diensten vallen onder andere de App Store, Apple Music en iTunes.

Met diensten genereerde Apple afgelopen kwartaal 18 procent meer omzet dan een jaar eerder. Diensten waren goed voor een omzet van 8,5 miljard dollar. Overige producten zijn qua omzet met maar liefst 36 procent gestegen naar 5,5 miljard dollar.

Recordwinst

Onderaan de streep boekte Apple een recordwinst van 20,1 miljard dollar, ruim 2 miljard dollar meer dan in het laatste kwartaal van 2016.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie