Frankrijk verbiedt ook bellen langs de kant van de weg

Frankrijk verbiedt ook bellen langs de kant van de weg

08-02-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Toestellen


Bestuurders van motorvoertuigen die in Frankrijk hun voertuig langs de kant van de weg stilzetten om een telefoongesprek te voeren of om de telefoon te gebruiken in het voertuig riskeren voortaan ook een flinke bekeuring en strafpunten op het rijbewijs. Het Franse Hof van Cassatie heeft namelijk ook een verbod uitgesproken op het gebruik van een telefoon in een auto wanneer deze niet op een officiële parkeerplek geparkeerd staat.

Om het aantal verkeersdoden in Frankrijk terug te dringen, neemt Frankrijk steeds meer ingrijpende maatregelen. Zo werd onlangs de maximum snelheid op provinciale wegen verlaagd van 90 naar 80 kilometer per uur en is het nu ook verboden om te bellen of een telefoon te gebruiken in een stilstaand voertuig.

Automobilisten die in Frankrijk hun auto langs de kant van de weg zetten om een telefoongesprek te voeren of bijvoorbeeld een berichtje te beantwoorden, riskeren voortaan ook een bekeuring van 135 euro en 3 strafpunten op het rijbewijs. Het Franse Hof van Cassatie heeft namelijk een verbod uitgesproken op het gebruiken van een telefoon in een auto die 'in omloop' is, schrijft de Franse krant Le Figaro. Daarmee worden alle situaties bedoeld waarin duidelijk is dat een bestuurder zich naar zijn bestemming beweegt, maar die bestemming nog niet heeft bereikt.

Wanneer een auto langs de kant van de weg wordt stilgezet om veilig een telefoongesprek te kunnen voeren of berichtjes te kunnen beantwoorden, is deze volgens het Franse Hof van Cassatie nog steeds 'in omloop'. Daarom is het niet toegestaan om op dat moment de telefoon te gebruiken, behalve in een nood- of pechgeval. Het is wel toegestaan om een telefoon te gebruiken in de auto op het moment dat de auto op een officiële  gemarkeerde parkeerplaats geparkeerd wordt.

Geluiden voor strengere straffen in Nederland

In Nederland geldt vooralsnog enkel een verbod op het vasthouden- en gebruiken van een telefoon door een bestuurder van een motorvoertuig op het moment dat het motorvoertuig in beweging is. In Nederland gaan momenteel wel stemmen op om telefoongebruik achter het stuur nog strenger te gaan bestraffen. Op dit moment krijgen bestuurders die betrapt worden op het gebruik van een telefoon achter het stuur een bekeuring van 230 euro plus 9 euro administratiekosten. Diverse organisaties pleiten ervoor het gebruik van een telefoon achter het stuur te markeren als 'roekeloos rijgedrag'. Dit kan zwaarder bestraft worden en zou zelfs kunnen resulteren in celstraffen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie