Bits of Freedom haalt opnieuw bakzeil bij ACM om Datavrije Muziek van T-Mobile

Bits of Freedom haalt opnieuw bakzeil bij ACM om Datavrije Muziek van T-Mobile

09-02-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Diensten


Ook een tweede poging van Bits of Freedom (BoF) om Datavrije Muziek van T-Mobile te laten verbieden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is opnieuw gestrand. De ACM ziet geen reden om handhavend op te treden tegenover T-Mobile.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een nieuw handhavingsverzoek van Bits of Freedom (BoF) tegen Datavrije Muziek van T-Mobile opnieuw afgewezen. "De ACM komt tot deze beslissing, omdat de dienst Datavrije Muziek van T-Mobile non-discriminatoir wordt aangeboden en geen eindgebruikersrechten worden geschaad" aldus de ACM in een reactie.

Tot vorig jaar april kende Nederland een zeer strikte vorm van netneutraliteit. Deze wetgeving bepaalde dat telecom- en internetproviders geen onderscheid mogen maken tussen datadiensten en geen datadiensten mogen voortrekken of benadelen, zowel in snelheid als prijs. De netneutraliteitswetgeving was in 2011 ingevoerd omdat telecomproviders van plan waren om dataverkeer dat gebruikt wordt door diensten zoals WhatsApp te gaan belasten en los in rekening te gaan brengen.

Europese regels minder streng

Ook in Europees verband zijn afspraken gemaakt over netneutraliteit, al zijn de Europese regels iets milder. Europese regels staan het bijvoorbeeld wel toe om diensten in positieve zin voor te trekken, bijvoorbeeld door het dataverkeer van bepaalde diensten niet in rekening te brengen (zero rating). T-Mobile doet dit met Datavrije Muziek, waarbij het dataverkeer dat met muziekdiensten wordt verbruikt niet van de databundel afgaat. T-Mobile gooide in oktober 2016 bewust de knuppel in het hoenderhok met de lancering van 'Datavrije Muziek' om in Nederland een rechtszaak uit te lokken. De ACM moest vanwege haar positie als wetshandhaver T-Mobile voor de rechter slepen.

Vorig jaar april werd T-Mobile door de rechtbank van Rotterdam in het gelijk gesteld. De rechter ging mee in het verweer dat de Europese wetgeving boven de Nederlandse staan en de ACM opnieuw moest toetsen of T-Mobile met Datavrije Muziek inbreuk maakt op de Europese wetgeving. Vorig jaar oktober concludeerde de ACM dat dit niet het geval was, en mocht T-Mobile definitief doorgaan met het aanbieden van Datavrije Muziek.

BoF strijdt voor strikte netneutraliteit

Bits of Freedom blijft echter strijden voor de strikte netneutraliteit die oorspronkelijk in Nederland van kracht was. Bits of Freedom is bang dat telecomproviders met zero rating te veel macht en invloed kunnen uitoefenen op welke diensten wel- en niet door consumenten gebruikt worden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie