Facebook heeft privacy gebruikers geschonden met het delen van data

Facebook heeft privacy gebruikers geschonden met het delen van data

13-02-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Diensten


De regionale rechtbank in Berlijn heeft in een rechtszaak die al in 2015 was aangespannen door een Duitse consumentenorganisatie geoordeeld dat Facebook de privacy van gebruikers heeft geschonden door data van gebruikers te delen. Facebook heeft daarmee in strijd met de Duitse wet gehandeld.

Facebook is in Duitsland op de vingers getikt vanwege privacy schending. Volgens de regionale rechtbank in Berlijn overtrad Facebook de Duitse wetgeving door het delen van data automatisch ingeschakeld te hebben staan bij alle gebruikers. Gebruikers van Facebook hebben hierdoor zelf geen actieve toestemming gegeven voor het delen van hun persoonlijke gegevens, iets wat verplicht is vanuit de Duitse wetgeving.

Facebook is het niet eens met de uitspraak en stelt dat gebruikers 'eenvoudig' het delen van data kunnen uitschakelen. De rechtbank ging hier echter niet in mee en stelt dat de mogelijkheid om het delen van data uit te schakelen niet makkelijk genoeg te vinden is. Daarnaast schrijft de Duitse wet een actieve toestemming voor, terwijl Facebook een 'ja-tenzij' regeling hanteerde.

Facebook gaat in beroep

De Duitse rechtbank heeft Facebook nu verplicht om gebruikers actief te gaan inlichten over het delen van data en gebruikers hier toestemming voor te gaan vragen. Facebook heeft al aangegeven in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De rechtszaak liep al sinds 2015 en was aangespannen door de Duitse tegenhanger van de Nederlandse consumentenbond. Sowieso gaan er op privacy gebied de komende tijd veel dingen veranderen. Vanaf april gaan in heel Europa nieuwe privacy richtlijnen gelden die erop gericht zijn de privacy van Europeanen beter te waarborgen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie