Consumentenbond raadt gebruik VPN app Onava van Facebook af

Consumentenbond raadt gebruik VPN app Onava van Facebook af

14-02-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Diensten


Facebook promoot sinds enige tijd actief het gebruik van de VPN app 'Onava Protect'. Met deze app kan het internetverkeer versleuteld worden, zijn gebruikers minder kwetsbaar voor hackers en is de privacy volgens Facebook beter gewaarborgd. De Consumentenbond raadt het gebruik van de Onava protect app juist af omdat de app de privacy van gebruikers juist zou schenden.

Facebook biedt al geruime tijd de VPN app Onava Protect aan. Via deze app kunnen gebruikers gemakkelijk een VPN verbinding opzetten die ervoor zorgt dat het gehele internetverkeer vanaf de smartphone is versleuteld. Dit maakt het afluisteren van de verbinding of het onderscheppen van data voor hackers en andere kwaadwillenden een stuk lastiger. Daarnaast zou de app ook de privacy van gebruikers beschermen.

Facebook promoot de laatste tijd de Onava Protect app actief binnen haar sociale netwerk en wijst vooral op de voordelen op het gebied van veiligheid en privacy. Volgens de Consumentenbond beschermt de Onava Protect app de privacy van gebruikers juist totaal niet.

Privacy schending

Doordat de VPN verbinding via Facebook verloopt, kan Facebook precies zien welke websites gebruikers van de app bezoeken. In de algemene voorwaarden van de app staat dat Facebook gemachtigd is om het verkeer van gebruikers te analyseren en zelfs te delen met adverteerders. In de verkorte versie van deze voorwaarden, die gebruikers te zien krijgen bij het downloaden van de app, waren deze bepalingen niet zichtbaar.

Omdat Facebook zichzelf het recht toebedeelt om vrij in het internetverkeer van gebruikers te neuzen en dit te gebruiken voor advertentiedoeleinden, wordt de privacy van gebruikers juist ernstig geschonden, zo stelt de Consumentenbond. Om die reden raadt de Consumentenbond het gebruik van de Onava Protect app af en adviseert gebruik te maken van een VPN aanbieder die geen logs bijhoudt van het internetverkeer.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie