Inlichtingendiensten raden Amerikanen het gebruik Huawei en ZTE smartphones af

Inlichtingendiensten raden Amerikanen het gebruik Huawei en ZTE smartphones af

14-02-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Toestellen


Zes grote Amerikaanse veiligheids- en inlichtingendiensten, waaronder de FBI, CIA en NSA, adviseren Amerikanen om geen gebruik te maken van smartphones van Chinese merken zoals Huawei en ZTE. Inlichtingendiensten stellen dat informatie op deze toestellen gebruikt kan worden voor spionage en gedeeld zou kunnen worden met inlichtingendiensten in China.

De Amerikaanse autoriteiten gaan weer een stap verder in het buiten spel zetten van grote telecombedrijven en smartphone producenten uit China. Zes verschillende overheidsdiensten op het gebied van veiligheid, recherche en inlichtingen adviseren Amerikanen gezamenlijk om geen gebruik meer te maken van smartphones van Chinese smartphone producenten als Huawei en ZTE.

Tegenover de Amerikaanse TV zender CNBC stellen de overheidsinstellingen dat er ernstige bezorgdheid bestaat dat informatie en data die op toestellen van Huawei of ZTE wordt opgeslagen kan worden gedeeld met Chinese inlichtingendiensten. Daarmee suggereren de Amerikanen dat toestellen van Huawei en ZTE gebruikt kunnen worden voor spionage doeleinden in het buitenland.

Protectionisme of veiligheid?

Huawei wordt door de Amerikaanse overheid al jaren tegengewerkt en krijgt hierdoor bijna geen voet aan de grond in de Verenigde Staten. Begin dit jaar liet Huawei zich tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas kritisch uit over het beleid van de Amerikaanse overheid waarbij getracht wordt Huawei buiten de deur te houden uit angst voor spionage. Onder druk van de Amerikaanse overheid doen Amerikaanse telecomproviders geen zaken met bedrijven zoals Huawei, waardoor Huawei niet de mogelijkheid heeft om toestellen op de markt te brengen in de VS. 90 procent van alle toestelverkopen in de VS loopt via telecomproviders.

Huawei is een Chinees staatsbedrijf, waardoor de Amerikanen bang zijn voor spionage. Desondanks onderstreept Huawei dat geen van de verdenkingen kloppen en wijst erop dat in grote delen van de wereld wel op de privacy en beveiliging van Huawei netwerken en toestellen wordt vertrouwd. Huawei stelt dat de houding van Amerikaanse providers en politiek slecht is voor de Amerikaanse markt. Amerikaanse consumenten hebben hierdoor minder keuzevrijheid en betalen mogelijk meer voor hun smartphones dan strikt noodzakelijk zou zijn. De maatregelen zouden dan ook vooral een protectionistisch motief kennen.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie