Google bevestigt komst Nederlandse taalondersteuning in Google Assistant

Google bevestigt komst Nederlandse taalondersteuning in Google Assistant

16-02-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Diensten


Google Assistant, de digitale spraakassistent van Google en tegenhanger voor onder andere Siri van Apple, Cortana van Microsoft, Bixby van Samsung en Echo van Amazon, gaat later dit jaar ook Nederlands spreken. Dat heeft Google bevestigd tijdens haar eigen DNI Summit.

Google heeft tijdens de DNI summit bevestigd dat Google Assistant, de spraakassistent van Google, later dit jaar ook ondersteuning voor de Nederlandse taal gaat krijgen. Dat meldt tech-journalist Elger van der Wel op Twitter. Op dit moment ondersteunt Google Assistant alleen Engels, Duits, Frans en Japans.

In een presentatie tijdens de DNI summit toonde Google een kaart waarop alle landen staan waarvoor nog dit jaar taalondersteuning toegevoegd zal gaan worden in Google Assistant. Uit deze kaart blijkt dat nagenoeg de gehele wereld is ingekleurd en later dit jaar nagenoeg alle (west) Europese talen ondersteund zullen gaan worden. Het was al langer bekend dat Google werkte aan ondersteuning voor de Nederlandse taal in Google Assistant.

Vacature voor tekstschrijver

Vorig jaar september plaatste Google al een vacature voor een Nederlandse tekstschrijver voor Google Assistant. Op basis van die vacature werd toen al de voorzichtige voorspelling gedaan dat Google Assistant mogelijk rond de zomer van 2018 ook Nederlands zal praten. Wanneer namelijk gekeken wordt naar het verleden van spraakassistent Siri van Apple, is zichtbaar dat Apple in juni 2014 een vactature plaatste voor Nederlandse taalontwikkelaars voor Siri en de ondersteuning voor de Nederlandse taal in Siri al in april 2015 beschikbaar kwam in het iOS besturingssysteem.

Google heeft een vergelijkbare ontwikkelingskracht als Apple, waaruit opgemaakt kan worden dat de Nederlandstalige versie van Google Assistant waarschijnlijk in ongeveer hetzelfde tijdsbestek ontwikkeld kan worden. Dat zou betekenen dat de Nederlandstalige versie van Google Assistant ergens vanaf het begin van het derde kwartaal van 2018 verwacht zou kunnen worden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie