Smartphoneverkopen wereldwijd voor het eerst gedaald

Smartphoneverkopen wereldwijd voor het eerst gedaald

23-02-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Toestellen


In het laatste kwartaal van 2017 is het aantal verkochte smartphones voor het eerst in de geschiedenis gedaald. Marktonderzoeker Gartner registreerde een daling van 5,6 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016.

Wereldwijd zijn er in het laatste kwartaal van 2017 zo'n 408 miljoen smartphones over de toonbank gegaan, meldt Gartner. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 432 miljoen stuks.

Het wereldwijde marktaandeel van Samsung en Apple ligt zeer dicht bij elkaar. Vorig jaar hadden Apple en Samsung beide 17,8 procent marktaandeel. In het laatste kwartaal van 2017 is Samsung iets harder gegroeid dan Apple, al zijn de verschillen momenteel nog steeds minimaal. Samsung noteerde eind 2017 een wereldwijd marktaandeel van 18,2 procent, Apple een marktaandeel van 17,9 procent.

Huawei stevig op de derde plaats

Huawei verstevigde wereldwijd haar nummer drie positie en zag haar wereldwijde marktaandeel met 1,4 procent groeien naar 10,8 procent. Xiaomi is wereldwijd de vierde speler en verdubbelde haar marktaandeel bijna naar 6,9 procent. Oppo is wereldwijd de vijfde speler op de smartphonemarkt en noteert 6,3 procent marktaandeel, 0,1 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2016.

86 procent van alle smartphones die momenteel wereldwijd in omloop zijn, draaien op het Android besturingssysteem. Het iOS platform van Apple is goed voor de resterende 14 procent.

Oorzaken voor krimp

De krimp in het aantal verkochte smartphones komt doordat mensen volgens Gartner langer met hun smartphone doen. De vernieuwingen in de markt gaan aanzienlijk minder hard dan in voorgaande jaren, waardoor de prikkel om een nieuwe smartphone te kopen lager is. Ook worden vooral high-end toestellen duurder en duurder, waardoor niet iedereen zich kan veroorloven om jaarlijks een nieuw toestel te kopen.

Verder signaleert Gartner dat er minder mensen overstappen van een feature phone naar een smartphone omdat deze groep mensen geen geschikte betaalbare smartphone kunnen vinden. Veel 'westerse' fabrikanten zoals Sony, Samsung en HTC hebben de entry-level segmenten in de markt verlaten omdat de marges klein zijn en de slechtere gebruikservaring van toestellen in dit segment vooral een negatief imago opleveren.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie