Google werkt aan 'anti-spionage modus' in Android P

Google werkt aan 'anti-spionage modus' in Android P

23-02-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


De aankomende nieuwe Android versie, momenteel bekend als Android P, gaat ervoor zorgen dat apps die op de achtergrond actief zijn niet langer toegang kunnen krijgen tot de microfoon en camera.

Om de privacy van gebruikers van Android smartphones te waarborgen en te voorkomen dat apps gebruikt kunnen worden voor spionage doeleinden, gaat Google in de aankomende nieuwe Android versie, momenteel als Android P, de toegang tot de camera en microfoon van de smartphone beperken.

Op dit moment kunnen alle apps om een machtiging vragen voor toegang tot de camera en microfoon. Alle apps die deze machtigingen hebben, kunnen deze toegang vervolgens op ieder gewenst moment gebruiken, dus ook als een app op de achtegrond draait en niet actief in gebruik is. Dit kan misbruikt worden om mensen bijvoorbeeld af te luisteren of stiekem te filmen.

Machtigingen

Om dergelijke problemen te voorkomen, maar ook om energie te besparen, gaat Google in Android P de toegang tot de microfoon en camera blokkeren voor apps die op de achtergrond draaien. Mogelijk worden er aanvullende machtigingen geïntroduceerd, waarmee apps specifiek kunnen vragen om toegang tot de camera en microfoon als zij op de achtergrond draaien. In dat geval is de gebruiker van de Android smartphone zelf op de hoogte dat de app op de achtergrond gebruik kan maken van de microfoon en camera.

Privacy en anti-spionage

In het geval van bijvoorbeeld een slimme spraakassistent of een beveiligingscamera, is het heel logisch als deze op de achtegrond toegang heeft tot de microfoon of camera. Immers, een spraakassistent moet kunnen reageren op spraak commando's en een beveiligingscamera moet bijvoorbeeld bewegingen kunnen registreren. Voor veel andere apps zijn deze machtigingen niet relevant en zouden zelfs een inbreuk kunnen opleveren op de privacy van gebruikers.

Android P wordt vermoedelijk tijdens het aankomende I/O Conference van Google op 10 mei officieel aangekondigd. Verwacht wordt dat Google de nieuwe Android versie in de zomer (waarschijnlijk augustus) vrij zal gaan geven.

Via
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie