Vodafone plaatst 4G antenne op de maan voor toekomstige maanmissies

Vodafone plaatst 4G antenne op de maan voor toekomstige maanmissies

01-03-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Netwerk


Vodafone heeft tijdens het Mobile World Congress in Barcelona bekend gemaakt dat het bedrijf een 4G antenne op de maan gaat plaatsen. Deze antenne moet op de maan een communicatienetwerk vormen waarmee toekomstige maanmissies kunnen communiceren met de aarde.

Het Duitse ruimtevaartbedrijf PTScientists heeft samen met Audi en Vodafone een nieuwe maanmissie in voorbereiding. Autofabrikant Audi heeft twee autonome en zelfrijdende maanauto's ontwikkeld en Vodafone levert een speciale 4G antenne die op de maan geplaatst kan worden.

De 4G antenne verzorgt op de maan 4G netwerkdekking in de 1.800 MHz band. De twee maanauto's van Audi kunnen via dit 4G netwerk verbinding maken met elkaar, maar ook met de aarde. Daarnaast zal de 4G antenne in de toekomst ook voor andere maanmissies gebruikt gaan worden.

Missie begint in 2019

Het is de bedoeling dat alle apparatuur in 2019 met een Falcon-9 rakket van SpaceX in een baan om de aarde gebracht gaat worden. Daarna vertrekt de maanlander 'Alina' (wat staat voor 'Autonomous Landing and Navigation Module') samen met de twee maanauto's van Audi en de 4G antenne van Vodafone naar de maan.

De 4G antenne die op de maan geplaatst gaat worden weegt slechts een kilo en is ontwikkeld door Nokia en Bell Labs. Via het netwerk dat deze antenne opzet kunnen de maanauto's realtime HD videobeelden streamen naar de aarde.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie