Xiaomi plant uitbreiding naar Amerikaanse markt

Xiaomi plant uitbreiding naar Amerikaanse markt

06-03-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


De Chinese smartphone producent Xiaomi wil eind dit jaar of begin 2019 haar debuut gaan maken op de Amerikaanse smartphone markt, zo heeft het bedrijf bekend gemaakt.

Xiaomi verkoopt in de Verenigde Staten al diverse producten waaronder speakers, maar wil eind dit jaar of begin 2019 ook toetreden tot de Amerikaanse markt als smartphone fabrikant. Xiaomi is momenteel bezig met een expansie in steeds meer landen. Dit gaat langzamer dan gewenst omdat Xiaomi voor de toetreding tot ieder land kennis moet hebben van de wet- en regelgeving in dat land.

Xiaomi krijgt binnenkort een beursnotering aan de beurs van Hong Kong en hoopt hiermee 10 miljard dollar aan kapitaal op te gaan halen. Dit kaptiaal heeft Xiaomi nodig voor haar expansie.

Succes wordt bepaald door providers en Amerikaanse overheid

Of de toetreding tot de Amerikaanse markt een succes gaat worden is in grote mate afhankelijk van de Amerikaanse telecomproviders. Telecom aanbieders zijn in de VS het belangrijkste verkoopkanaal voor toestellen. De meeste toestellen worden in de VS verkocht in combinatie met een abonnement, wat providers in de VS veel macht geeft.

De Amerikaanse overheid lijkt momenteel een beleid te voeren dat erop is gericht Chinese spelers juist buiten de deur te houden. Opsporing- en inlichtingendiensten waarschuwen zelfs dat toestellen van Huawei en ZTE misbruikt kunnen worden door de Chinese overheid voor spionage- en afluister doeleinden. Ook de netwerken van ZTE en Huawei worden door de Amerikaanse overheid niet vertrouwd. Er is daarom zelfs wetgeving in de maak die het gebruik van dergelijke apparatuur door Amerikanen en Amerikaanse bedrijven verbiedt.

De maatregelen zijn mogelijk ingegeven vanuit protectionistische perspectieven. In dat kader bestaat de kans dat de Amerikaanse overheid en telecomproviders ook de toetreding van Xiaomi tot de Amerikaanse markt zullen gaan frustreren.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie