Tele2 zeer beperkt in aanbod 4G roaming

Tele2 zeer beperkt in aanbod 4G roaming

06-03-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk


Klanten van Tele2 die in het buitenland gebruik willen maken van hun smartphone voor mobiel internet, hebben in de meeste EU landen nog steeds geen toegang tot 4G netwerken. Hierdoor zijn klanten van Tele2 afhankelijk van (tragere) 3G netwerken.

Ondanks dat Tele2 al geruime tijd belooft overeenkomsten te sluiten met telecomproviders in andere EU landen om zogenaamde '4G roaming' mogelijk te maken, blijkt uit onderzoek van onze collega's van Mobile Cowboys dat dit nog steeds niet het geval is. Nederlandse klanten van Tele2 kunnen enkel gebruik maken van de 4G netwerken die Tele2 zelf heeft in Europa (Estland, Letland, Litouwen, Zweden, Denemarken en Kroatië). Dat betekent dat Nederlandse klanten van Tele2 in alle andere EU landen nog steeds zijn aangewezen op tragere 3G netwerken, terwijl Tele2 zich in Nederland profileert als dé 4G provider.

Wat de situatie opmerklijk maakt is dat klanten van Tele2 in Zweden, Denemarken, Kroatië en de Baltische Staten wél gebruik kunnen maken van 4G netwerken in nagenoeg alle Europese landen. In een reactie tegenover Mobile Cowboys stelt Tele2 woordvoerder Robin Janszen dat afspraken voor 4G roaming door Tele2 op nationaal niveau worden gemaakt en niet vanuit de overkoepelende Tele2 organisatie.

Situatie zet aan tot denken

4G verbindingen zijn aanzienlijk sneller dan 3G verbindingen. Snellere verbindingsmogelijkheden dragen ook bij aan meer dataverbruik in het buitenland. Het uitblijven van 4G onvereenkomsten bij Tele2 suggereert dat Tele2 het dataverbruik in andere EU landen probeert te drukken. Dataverbruik van klanten in andere EU landen is namelijk voor telecomproviders een grote kostenpost.

Ook de op handen zijnde overname van Tele2 door T-Mobile kan mogelijk een reden zijn dat Tele2 geen moeite meer steekt in het sluiten van 4G roamingovereenkomsten met providers in andere EU landen. Overigens wordt die suggestie ten stelligste tegengesproken door woordvoerder Janszen van Tele2.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie