Geen verbod op bedienen smartphone in een houder tijdens het rijden

Geen verbod op bedienen smartphone in een houder tijdens het rijden

07-03-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Toestellen


Het Gerechtshof heeft bepaald dat het bedienen van een smartphone in een houder tijdens het rijden niet per definitie verboden is. Afhankelijk van de omstandigheden kan het bedienen van een smartphone tijdens het rijden wel bestraft worden.

Vorig jaar zomer kreeg een rechtszaak voor het Kantongerecht van Leeuwarden landelijke aandacht omdat de Kantonrechter weigerde een bekeuring van 230 euro te verscheuren. De boete was opgelegd door een politieagent die had geconstateerd dat een automobilist zijn smartphone tijdens het rijden bediende. De smartphone was in een houder geplaatst. De uitspraak van de kantonrechter suggereerde een totaal-verbod op het gebruik- en bedienen van een smartphone tijdens het rijden.

Zowel de automobilist als het Openbaar Ministerie gingen in beroep tegen de uitspraak omdat er meer duidelijkheid verschaft moest worden of er nu daadwerkelijk een totaal-verbod geldt. Het Gerechtshof heeft vandaag bepaald dat dit niet het geval is. Daarmee is ook de boete van de automobilist alsnog verscheurd.

Duidelijkheid

Het tijdens het rijden bedienen van een smartphone die in een houder is geplaatst is niet per definitie verboden. Wel kan de politie alsnog overgaan tot het uitschrijven van een bekeuring op het moment dat er een gevaarzetting is, bijvoorbeeld omdat iemand tijdens het rijden zijn toestel aan het bedienen was en daardoor duidelijk onvoldoende aandacht op de weg had. Ook wanneer er een ongeval ontstaat nadat een bestuurder bezig was met een toestel die in een houder geplaatst is kan nog steeds beboet worden.

De uitspraak van het Gerechtshof schept duidelijkheid in wat wel- en niet toegestaan is. Het vasthouden van een telefoon of smartphone tijdens het rijden is verboden. Ook het vastklemmen van een toestel tussen de schouder en het oor is niet toegestaan. Wanneer een smartphone in een houder geplaatst is, mag deze wel bediend worden, bij voorkeur middels spraak commando's. Indien dat niet mogelijk is, mag een smartphone tijdens het rijden bediend worden zolang dit geen gevaarzetting of afleiding veroorzaakt.

De reden voor deze uitspraak is omdat smartphones steeds vaker worden gebruikt als navigatiesysteem, maar ook als muziekspeler. In die zin is er weinig verschil tussen het bedienen van de autoradio of een navigatiesysteem in de auto.
 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie