Google brengt eerste Developer Preview van Android P uit

Google brengt eerste Developer Preview van Android P uit

08-03-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Toestellen


Zoals afgelopen dagen al meerdere malen is voorspeld, heeft Google de eerste developer preview van Android P uitgebracht. Android P is de aankomende nieuwe Android versie die waarschijnlijk in augustus officieel uitgebracht zal gaan worden. De eerste Developer Preview is enkel geschikt voor ontwikkelaars en kan nog bugs en problemen bevatten.

Ontwikkelaars met een Google Pixel smartphone kunnen aan de slag met Android P. Zoals eerder al is voorspeld, heeft Google de allereerste Developer Preview van Android P uitgebracht. Google onderstreept dat deze Developer Preview niet geschikt is voor consumentengebruik. In deze eerste Developer Preview kunnen nog bugs en problemen zitten, waardoor deze eerste versie van Android P niet geschikt is voor regulier gebruik.

Ondersteuning voor top notch beeldschermen

Uit de Developer Preview van Android P blijkt dat Google ondersteuning toevoegt voor beeldschermen met een zogenaamde 'top notch', oftewel een uitsparing bovenin het beeldscherm. Afgelopen weken zijn diverse smartphones uitgebracht die een dergelijk beeldscherm hebben. Dankzij deze ondersteuning kunnen ontwikkelaars beter omgaan met de beschikbare beeldschermruimte en kunnen hun apps rondom de top notch laten functioneren.

Betere standaard ondersteuning voor dubbele camera's

Android P bevat ook een nieuwe camera API die inspeelt op de trend dat steeds meer toestellen een dubbele camera  hebben. Deze api maakt het het mogelijk om met de standaard camera-app professionele foto effecten te realiseren, waaronder bijvoorbeeld het bokeh effect waarbij de voorgrond scherp is en de achtergrond vervaagd wordt.

Anti-spionage functie

Ook bevat deze eerste versie van Android P - zoals eerder al bekend is geworden - een anti-spionage functie waarbij apps niet zomaar op de achtergrond toegang kunnen krijgen tot de microfoon en camera. Dit moet voorkomen dat apps stiekem mee kunnen luisteren of kijken.

MessagingStyle notificaties

Tot slot bevat de Developer Preview van Android P een belangrijke wijziging in het notificatiesysteem. De wijziging wordt door Google 'MessagingStyle' genoemd, waarbij notificaties in een soort chatgesprek-achtige vormgeving worden getoond.

De eerste Developer Preview van Android P is nu beschikbaar voor alle vier de tot nu toe uitgebrachte Google Pixel smartphones (eerste en tweede generatie). Daarnaast kan de nieuwe Android versie ook vanuit de Android Emulator op andere apparaten getest worden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie