Bodemprocedure Consumentenbond tegen Samsung van start

Bodemprocedure Consumentenbond tegen Samsung van start

26-03-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Toestellen


Vandaag vindt de eerste zitting plaats in de bodemprocedure van de Consumentenbond tegen Samsung. De Consumentenbond is van mening dat fabrikanten van Android smartphones, waaronder marktleider Samsung, tot twee jaar na aanschaf van een smartphone software updates moeten garanderen.

Volgens de Consumentenbond zijn smartphones die geen software updates ontvangen potentiëel onveilig omdat kwetsbaarheden en lekken in de beveiliging niet worden opgelost. Om die reden strijdt de Consumentenbond al jaren voor een beter update beleid voor Android smartphones.

Apple heeft haar update beleid goed op orde. Alle iPhones worden 4 tot 5 jaar na introductie voorzien van iOS updates. Voor Apple is dit makkelijker dan voor fabrikanten van Android smartphones omdat Apple zowel de ontwikkeling van software als alle bijbehorende hardware zelf in eigen hand heeft. Fabrikanten van Android smartphones gebruiken het universele Android besturingssysteem en zijn voor updates afhankelijk van Google, leveranciers van componenten zoals processoren en van telecomproviders.

Marktleider aangesproken op gedrag van gehele industrie

De Consumentenbond hekelt het feit dat veel fabrikanten van Android smartphones in haar ogen laks omgaan met updates. Omdat Samsung marktleider is, spreekt de bond Samsung aan op het gedrag van de gehele industrie. In de bodemprocedure die vandaag van start gaat, eist de Consumentenbond dat Samsung garandeert dat alle smartphones tot twee jaar na aanschaf  voorzien worden van updates.

Op dit moment garandeert Samsung dat alle smartphones tot twee jaar na introductie voorzien worden van updates. In de praktijk worden veel toestellen zelfs nog langer up-to-date gehouden, zo zal Samsung vandaag ook verweren. Volgens Samsung is het echter ondoenlijk om een harde belofte te doen dat smartphones tot twee jaar na verkoop up-to-date gehouden kunnen worden.

Technische en praktische problemen

Sommige smartphones worden tot twee jaar na introductie verkocht, wat betekent dat Samsung toestellen tot vier jaar na introductie zou moeten ondersteunen met updates. Samsung zal vandaag verweren dat dit niet in alle gevallen mogelijk is, bijvoorbeeld omdat ondersteuning van uit andere partijen ontbreekt of omdat de hardware van de toestellen simpelweg niet meer geschikt is voor het kunnen draaien van een nieuwere versie software. Volgens Samsung heeft het bedrijf bij het bepalen of een toestel een  update gaat krijgen altijd de gebruikservaring van het toestel in het oog.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie