Huawei onthult lang verwachte Huawei P20 en Huawei P20 Pro in Parijs

27-03-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond, Toestellen


Huawei heeft zojuist in Parijs de lang verwachte Huawei P20 en Huawei P20 Pro voorgesteld als haar twee flagship smartphones voor 2018. Met beide smartphones zet Huawei grote stappen qua design en op cameragebied. Met de Huawei P20 en P20 Pro laat Huawei zien niet langer meer onder te doen voor westerse concurrenten.

Huawei is op de Europese markt nog een relatief jong merk. Het van oorsprong Chinese smartphone merk is sinds 2012 actief op de Europese markt. De afgelopen zes jaar heeft Huawei al een behoorlijk sterke merknaam opgebouwd. Vandaag heeft Huawei in Parijs haar nieuwste paradepaardjes voorgesteld: de Huawei P20 en Huawei P20 Pro. Met deze twee toestellen bewijst Huawei dat het bedrijf de gevestigde concurrentie op de Europese markt nu definitief heeft ingehaald. De Huawei P20 en P20 Pro doen qua vormgeving, kwaliteit, functionaliteit en mogelijkheden niet meer onder voor concurrerende high-end smartphones en weet de concurrentie zelfs te passeren.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro

Samsung werd vorige maand op het Mobile World Congress door de internationale media nog behoorlijk bekritiseerd vanwege de beperkte innovatie in de nieuwe Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+. Wanneer de nieuwe Huawei P20 en Huawei P20 Pro vergeleken worden met de Huawei P10 en P10 Plus van vorig jaar, dan mag gesteld worden dat beide nieuwe toestellen een grote stap voorwaarts zetten, iets wat bij de Galaxy S9 ten opzichte van de Galaxy S8 van Samsung zeker niet het geval was.

2018 waardig

Qua vormgeving voldoen de nieuwe Huawei P20 en P20 Pro helemaal aan de eisen van 2018. Maar ook op cameragebied heeft Huawei dit jaar een enorme inhaalslag gemaakt en is de Samsung Galaxy S9 zelfs voorbij gestreefd. Het kernwoord dat Huawei gebruikt om aan te duiden waarom haar nieuwe toestellen zo revolutionair zijn is 'Artificial Intelligence', kortweg AI.

Alle toestellen uit de nieuwe P20 familie hebben een uitsparing - top notch - in het beeldscherm
Alle toestellen uit de nieuwe P20 familie hebben een uitsparing - top notch - in het beeldscherm

De Huawei P20 en Huawei P20 Pro hebben beiden een zogenaamd 'Full View' display. Het beeldscherm van de Huawei P20 meet een diagonaal van 5,8 inch, het beeldscherm van de Huawei P20 Pro is 6,1 inch groot. Daarbij valt op dat aan de bovenzijde van het toestel een uitsparing (zogenaamde 'top notch') in het beeldscherm is gemaakt waarin de frontcamera, luidspreker en diverse sensoren zijn geplaatst.

Snelste Huawei processor van dit moment

Zowel de Huawei P20 als P20 Pro worden aangedreven door de Kirin 970 processor, de snelste processor van Huawei van dit moment. De Kirin 970 processor is een octa-core processor opgebouwd uit een zeer snelle 2,36 GHz quad-core processor en een energiezuinige 1,8 GHz quad-core processor. Daarbij beschikt de Huawei P20 over 4 GB werkgeheugen en 128 GB opslagcapaciteit en de Huawei P20 Pro over 6 GB werkgeheugen en ook 128 GB aan opslagcapaciteit.

De Huawei P20 Pro is uitgevoerd met maar liefst drie camerasensoren
De Huawei P20 Pro is uitgevoerd met maar liefst drie camerasensoren

Op cameragebied is vooral de Huawei P20 Pro revolutionair. Dit is de eerste smartphone ter wereld die is uitgevoerd met een triple-camera aan de achterzijde, oftewel een camera met drie camerasensoren. Het gaat hier om een 40-megapixel RGB camerasensor, een 20-megapixel monochrome camerasensor en een 8-megapixel RGB camerasensor. De drie sensoren zijn allemaal voorzien van lenzen van Leica AG.

AI geeft altijd ongemerkt veel hulp

Dankzij de drie camerasensoren is de Huawei P20 Pro in staat om 5x in te zoomen op onderwerpen zonder dat dit kwaliteitsverlies in het beeld oplevert. Ook presteert de Huawei P20 Pro ongekend goed onder donkere omstandigheden. Voor beide functies komt AI om de hoek zetten. Onder donkere omstandigheden kunnen de beste resultaten behaald worden wanneer een hoog diafragma gecombineerd wordt met een langere sluitertijd. Een lange sluitertijd betekent echter dat een camera op een statief geplaatst moet worden om te voorkomen dat er bewogen foto's ontstaan.

AI in de camera zorgt ervoor dat er foto's met een lange sluitertijd gemaakt kunnen worden, zonder dat een statief nodig is. Bewegingen worden automatisch gecorrigeerd door geavanceerde camerasoftware. Hierdoor weet de Huawei P20 Pro onder donkere omstandigheden ongekend goede foto's te maken en stoot de Samsung Galaxy S9, die korte tijd bovenaan heeft gestaan, van de troon.

AI doet wat de de gebruiker voor ogen heeft

AI in de camerasoftware zorgt er ook voor dat de gebruiker van het toestel niet meer hoeft na te denken hoe een foto geschoten moet worden. Iedereen heeft wel eens een idee in het hoofd op welke manier een foto geschoten zou moeten worden en welk effect dit op zou moeten leveren. AI in de camerasoftware herkent meer dan 100 verschillende situaties en stelt geheel automatisch de camera hierop in en zorgt ervoor dat professionele foto effecten, die normaal alleen voorbehouden zijn aan professionele fotografen met spiegelreflexcamera's, nu ook automatisch met de Huawei P20 Pro gerealiseerd worden.

De Huawei P20 heeft een dubbele camera
De Huawei P20 heeft een dubbele camera

De Huawei P20 is uitgevoerd met een dubbele camera opgebouwd uit een 12-megapixel RGB camera en een 20-megapixel zwart-wit camera. Ook deze camera is voorzien van lenzen van Leica AG en beschikt over AI-functies en 2x hybrid zoom. Aan de voorzijde zijn zowel de Huawei P20 en als Huawei P20 Pro voorzien van een 24-megapixel frontcamera.

Zeer krachtige accu

De Huawei P20 Pro is verder voorzien van een zeer krachtige accu met een capaciteit van 4.000 mAh. Ook daarmee troeft het toestel de concurrentie af. De iets compactere Huawei P20 is uitgevoerd met een 3.400 mAh accu. Beide accu's kunnen dankzij snelle oplaadtechnieken in ongeveer 1,5 uur volledig opgeladen worden.

De Huawei P20 Pro is vanaf 16 april verkrijgbaar
De Huawei P20 Pro is vanaf 16 april verkrijgbaar

Zowel de Huawei P20 als Huawei P20 Pro draaien direct uit de doos op Android 8.1 Oreo, de allernieuwste versie van Android. Daar overheen heeft Huawei haar eigen EMUI 8.1 interface geplaatst.

Prijs en beschikbaarheid

De Huawei P20 zal vanaf morgen, woensdag 20 april, in de winkels liggen en gaat 649 euro kosten. De zeer geavanceerde Huawei P20 Pro ligt vanaf 16 april in de winkels voor een verkoopadviesprijs van 899 euro.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie