Huawei denkt dat verwachtingen van 5G te hooggespannen zijn

Huawei denkt dat verwachtingen van 5G te hooggespannen zijn

18-04-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Connectiviteit , Netwerk


Huawei heeft tijdens de Huawei Global Analyst Summit in de Chinese stad Shenzen door laten schemeren dat het publiek, de telecomsector en overheden wellicht een te hoge verwachting van 5G heeft. De uitspraken zijn opmerkelijk omdat Huawei zelf afgelopen jaren erg hoog van de toren heeft geschreeuwd over 5G.

5G heeft momenteel bijna een hype-status, concludeert Huawei tijdens de Global Analyst Summit in Shenzen. De verwachtingen die het publiek, de sector en overheden van 5G hebben, zijn wellicht wat overtrokken, zo stelt Huawei. Wanneer vanaf 2020 de eerste 5G netwerken uitgerold gaan worden, zullen consumenten waarschijnlijk niet heel veel verschil merken.

Voor eindgebruikers heeft 5G als belangrijkste voordeel dat de verbindingssnelheden nóg verder omhoog gaan. Over huidige 4G netwerken zijn overigens al zeer hoge up- en downloadsnelheden haalbaar. Vaak zijn 4G netwerken zelfs al sneller dan vaste breedband verbindingen.

5G wordt gehyped

5G wordt volgens Huawei gehyped, terwijl het eigenlijk gewoon een evolutionaire ontwikkeling is die eerder ook heeft plaatsgevonden van 2G naar 3G en van 3G naar 4G.

Op termijn zullen 5G netwerken uiteraard wel mogelijkheden gaan scheppen die met huidige 4G (en oudere) netwerken nog niet mogelijk zijn of waren. Datzelfde was ook met de huidige generatie 4G netwerken zichtbaar. Terwijl 4G netwerken al bijna 10 jaar bestaan, beginnen zich nu pas de echte ontwikkelingen af te tekenen  Dankzij 4G netwerken is bijvoorbeeld het mobiel streamen van muziek en video mogelijk geworden.

Verwachtingen van 5G

Wanneer naar de toekomst van 5G netwerken wordt gekeken, kan verwacht worden dat 5G netwerken gebruikt gaan worden ter ondersteuning van vaste verbindingen, voor het leveren van zeer hoge up- en downloadsnelheden op mobiele apparaten en vooral ook een lage zogenaamde 'latency' (vertraging). Op huidige 4G netwerken is de latency nog relatief hoog. Met latency wordt de tijd bedoelt die een datapakketje nodig heeft om van A naar B te komen. Die latency moet op 5G netwerken extreem laag gaan worden.

Eindgebruikers zullen waarschijnlijk in het begin nog niet zoveel belang hebben bij een lage latency. Dit is alleen van belang voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto's die via een 5G netwerk met andere auto's en bijvoorbeeld verkeerslichten moeten kunnen communiceren. Als de latency te hoog is, kan er in die fractie van een seconde namelijk een ongeluk gebeuren.

Huawei verwacht geen landelijke 5G dekking

Tijdens de Global Analyst Summit van Huawei gaf Huawei ook aan dat het bedrijf verwacht dat telecomproviders er niet op gefocust zullen zijn om landelijke 5G dekking te gaan realiseren. De huidige 4G netwerken zijn dermate solide dat deze de komende jaren voor voldoende capaciteit en dekking kunnen zorgen om de plekken op te vullen waar geen 5G netwerken beschikbaar zijn. Huawei verwacht dat telecomproviders 5G netwerken vooral in stedelijke gebieden zullen uitrollen voor extra capaciteit en hogere up- en downloadsnelheden.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie