ZTE staakt activiteiten na handelsverbod Verenigde Staten

ZTE staakt activiteiten na handelsverbod Verenigde Staten

11-05-2018  |  Tim Wijkman van Aalst  |  Achtergrond , Connectiviteit , Diensten , Netwerk , Toestellen


De Chinese telecomgigant ZTE heeft haar bedrijfsactiviteiten stilgelegd nadat de Verenigde Staten een handelsverbod heeft opgelegd. Geen enkele partij mag nog zaken doen met ZTE omdat ZTE het handelsembargo rondom Iran overtreden zou hebben.

Het Chinese ZTE, één van de grootste fabrikanten van telecomapparatuur ter wereld, is in één klap door de Verenigde Staten buiten spel gezet. De Verenigde Staten hebben een handelsverbod ingesteld waardoor geen enkel bedrijf meer zaken mag doen met ZTE. De straf werd opgelegd omdat ZTE apparatuur en kennis geleverd zou hebben aan Iran. Handel met Iran is verboden vanwege internationale sancties tegen het land. 

ZTE had al een boete van bijna een miljard dollar betaald, maar had ook betrokken leidinggevenden diciplinair moeten straffen. Dit heeft ZTE niet of onvoldoende gedaan, waardoor de Amerikanen over zijn gegaan tot een handelsverbod met ZTE.

ZTE gevloerd

Door het handelsverbod kan ZTE niet anders dan noodgedwongen haar activiteiten stilleggen. Dat betekent dat één van de grootste telecomproducenten ter wereld door de Verenigde Staten is lamgelegd. ZTE is in grote mate afhankelijk van Amerikaanse toelveranciers. Geen enkel Amerikaans bedrijf mag meer aan ZTE leveren. ZTE maakt zowel smartphones als netwerkapparatuur voor mobiele netwerken en is voorsmartphones bijvoorbeeld afhankelijk van Amerikaanse chip- en processor fabrikanten en partijen zoals Google.

Eerder dit jaar noemde de Verenigde Staten partijen als ZTE en Huawei al een gevaar voor de staatsveiligheid. De Verenigde Staten verdenken de Chinese overheid ervan dat zij via netwerken en smartphones van ZTE en Huawei spionage activiteiten zouden kunnen ontplooien. Sinds begin dit jaar geldt er daarom ook al een verbod op het gebruik van apparatuur en smartphones van Huawei en ZTE in de Verenigde Staten. Dit verbod lijkt ook vooral een protectionistische achtergrond te hebben om Amerikaanse bedrijven te beschermen tegen concurrentie vanuit China.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie