Omzet KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 daalt naar 941 miljoen euro in eerste kwartaal

Omzet KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 daalt naar 941 miljoen euro in eerste kwartaal

18-06-2018  |  admin  |  Achtergrond


De vier Nederlandse mobiele netwerk operators hebben in de eerste drie maanden van het jaar gezamenlijk een omzet van 941 miljoen euro geboekt. Daarmee daalde de kwartaalomzet 7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Telecompaper berekende dat KPN, Vodafone en T-Mobile alle drie een omzetdaling noteerden in het eerste kwartaal, terwijl Tele2 juist wist te stijgen.

De mobiele netwerk operators wijten de omzetdaling voornamelijk aan de impact van regulering, maar ook aan prijsdruk en stevige concurrentie. Dat schrijft Telecompaper in het persbericht dat bij het onderzoeksrapport hoort.

Tele2 blijft de kleinste, maar loopt in

Van de vier mobiele netwerk operators (MNO’s) wist Tele2 met een groei van de kwartaalomzet van 18 procent jaar-op-jaar de beste prestaties te leveren. De nieuwkomer blijft de kleinste van de vier, maar wist z’n marktaandeel te verhogen van 4,9 procent in Q1 2017 naar 6,2 procent in Q1 2018. De andere drie noteerden een omzetdaling. 

KPN liet de kleinste procentuele daling zien (-7.2%) en bleef als marktleider stabiel met een aandeel van 40,5 procent. Vodafone noteerde met -9,7 procent de grootste procentuele daling op jaarbasis. Hierdoor verloor het bedrijf 0,9 procent marktaandeel, uitkomend op 30,8 procent per eind maart 2018. T-Mobile verloor 8,5 procent aan omzet uit mobiele diensten en verloor ook marktaandeel, hoewel minder dan Vodafone. T-Mobile’s marktaandeel is 22,5 procent. 

Regulering heeft impact op omzetontwikkeling

De totale omzet uit mobiele diensten, exclusief alle toestelinkomsten (vanwege nieuwe financiële verplichtingen zijn alle inkomsten van toestellen uit de mobiele diensten omzet gehaald), bedroeg 941 miljoen euro in Q1 2018. Dat betekent een omzetdaling van 7,0 procent op jaarbasis en 3,0 procent ten opzichte van Q4 2017. Het merendeel van de operators wijt deze daling voornamelijk aan de impact van regulering. Ook worden prijsdruk en stevige concurrentie genoemd. Vodafone bijvoorbeeld berekende dat regulering in het eerste kwartaal een impact had ter grootte van EUR 20 miljoen, voornamelijk door lagere roaming inkomsten, maar ook door minder inkomsten voor afwikkelen van gesprekken.  

Omzet daalt naar verwachting naar 3,7 miljard euro in 2022

Naar verwachting zal de omzet op deze markt voor mobiele diensten in Nederland in 2018 met ongeveer 3 procent krimpen naar een omzet van EUR 3,9 miljard. Telecompaper verwacht verder dat in de periode 2018 tot 2022 de markt verder licht zal krimpen, met een negatieve gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 1,6 procent, tot een omzet van rond de EUR 3,7 miljard in 2022.

Deze voorspelling is gebaseerd op de verwachting dat de concurrentie en prijsdruk niet zal afnemen, ook niet na de mogelijke fusie van T-Mobile en Tele2. Deze laatste moet nog goedgekeurd worden. De groei van de omzet uit data en extra diensten is onvoldoende om de structurele daling van de omzet uit spraak en sms volledig te compenseren.  

Andere factoren die nog steeds van invloed zijn, zijn regulering zoals de nieuwe voorgestelde MTA-tarieven (afwikkeltarieven) van toezichthouder ACM en RLAH, alsook de concurrentie met bijbehorende prijsdruk. Ook heeft het combineren van mobiele diensten met vaste diensten en de bijbehorende korting impact op de omzetontwikkeling.
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie