Huawei draait live 5G netwerk in Nederland

28-06-2018  |  Bart Garvelink  |  Connectiviteit


Huawei heeft in Den Haag een live 5G netwerk gedemonstreerd, met gebruikmaking van 100 MHz aan spectrum in 3,5 GHz band. Dit spectrum is normaal gesproken niet beschikbaar, maar speciaal voor deze gelegenheid kreeg Huawei een vergunning voor één dag.

Cameradrone 

Huawei toert door Nederland met een “5G Is Now” roadshow om te laten zien wat de stand van zaken is rondom 5G. De cameradrone is een belangrijk deel van die show.

 

Eerste 5G-ontvangers 

Huawei heeft op het Mobile World Congress in februari dit jaar de eerste 5G-chipset gepresenteerd voor mobiele apparaten en het eerste 5G-apparaat voor eindgebruikers. 

Op dit moment heeft die ontvanger nog het formaat van een keukenrol. Aan de ene kant is dit al een grote stap, aan de andere kant is het product nog erg “1.0”. Toekomstige 5G-ontvangers zullen veel kleiner zijn. 

Die 5G-ontvanger is wel al geschikt om een octacopter cameradrone te besturen en live beelden te streamen naar een VR headset, zonder voelbare latency.

5G-netwerken stabieler dan 4G

De techniek is al een eind op weg, maar de 5G-netwerken komen pas over een paar jaar. Vergeleken met 5G zijn ze sneller, maar vooral veel stabieler en betrouwbaarder. Dat is belangrijk voor zakelijke toepassingen, zoals drones: je wilt niet dat die uit de lucht valt omdat er toevallig even geen mobiele dekking is. 

Huawei wil met zulke demo's de interesse opwekken bij Nederlandse bedrijven. Daarmee willen ze bereiken dat 5G over een paar jaar een vliegende start maakt. 

 
Laatste Nieuws0 Reacties
Geef je reactie